Μετά την αναγκαία πολυήμερη απουσία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη και Μπρατισλάβα), με προφανή κέρδη σε κάποιους τομείς, σήμερα το πρωί η κυβέρνηση θα ξαναπιάσει το νήμα στη διευθέτηση των εγχώριων θεμάτων.

Σήμερα το πρωί λοιπόν θα συνεδριάσει το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Α. Τσίπρα, και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας είναι εν δυνάμει στο τραπέζι. Πάντως, μια πρώτη αποτίμηση της «μάχης» με τους καναλάρχες (παλαιούς και νέους) είναι εκ των ων ουκ άνευ, μαζί με όλες τις επιμέρους πτυχές του θέματος (η υπόθεση της attica bank, οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κ.ο.κ.).

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην εν εξελίξει κόντρα μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας. Όσοι ξέρουν καλά τον Α. Τσίπρα γνωρίζουν και τη στρατηγική επιλογή του για καλές σχέσεις με την Εκκλησία και δη την ηγεσία της. Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η στήριξη που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στον Ν. Φίλη, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει κερδίσει πόντους στο κομματικό ακροατήριο από τη σύγκρουση με την Εκκλησία. Η υπόθεση περιπλέκεται από τη στάση Καμμένου στο θέμα, ο οποίος θα γίνει δεκτός την Τετάρτη από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Κυβερνητική πηγή, με την οποία συνομίλησε το newpost.gr., απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προκληθεί ρήγμα στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και κυβερνητικού εταίρου. Δύσκολη εξίσωση συνεπώς.

Σε αυτή την κρίσιμη για την κυβέρνηση συγκυρία, το «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου έχει εντοπίσει όμως και ένα ακόμη πρόβλημα: την απροθυμία των υπουργών να βγουν στα μέσα ενημέρωσης και να στηρίξουν συνολικά το κυβερνητικό έργο (εκτός δηλαδή του χαρτοφυλακίου τους). Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι σε κάποιες περιπτώσεις μόνη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ό. Γεροβασίλη …έτρεχε και δεν έφτανε, και κοντά της ορισμένοι βουλευτές αλλά και στελέχη από τη νεότερη γενιά, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Ζαχαριάδης. Υπουργοί όμως όχι…

Το σκηνικό αυτό ..απροθυμίας κατέγραψε χθες μάλιστα ο αρθρογράφος Θ. Καρτερός μέσα από τις στήλες της «Αυγής»: «Μήπως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και στους ημετέρους τα γνωστά φαινόμενα λούφας;», με άλλα λόγια, «άσε τον Παππά, τον Κρέτσο, τον Σπίρτζη, τον Πολάκη, τον Φίλη να καθαρίσουν μόνοι τους;». Για να καταλήξει πως αν συνεχιστεί η τακτική της σιωπής, «αύτανδρο θα πάει το σκαρί», ζητώντας από όλους να πάρουν «ανοιχτά και παλικαρίσια» θέση πλάι στους συντρόφους τους.