Κατηγορηματικός στο ό,τι θα χαθεί η τηλεοπτική άδεια, αν μέχρι σήμερα δεν καταβληθούν τα χρήματα από τους δικαιούχους εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ο γ.γ. ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κρέτσος με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον του έστρεψε τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι στήριξε το μιντιακό συστημα διαπλοκής χωρίς να τολμήσει να κάνει κανένα διαγωνισμό. 

Σύμφωνα με τον γ.γραμματέα επικοινωνίας:

Οι κύριοι Κοντομηνας και Αλαφούζος βρίσκονται υπό φορολογικό έλεγχο. Ο κύριος Ψυχάρης δεν έχει ελεγχθεί. Δεν είδα να ασχοληθεί κανείς με το κούρεμα χρέους 246 εκατ. ευρώ σε εταιρεία του κ. Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε ''παρωδία'' τον διαγωνισμό της DIGEA, και εξήγησε ότι η Επιτροπή εκανε έλεγχο στο πόθεν έσχες εντός του ορίου που όριζε η προκήρυξη. Τέλος σημείωσε ότι η επιτροπή ενστάσεων έχει δύο βδομαδες περιθώριο για να ολοκληρώσει τους ελέγχους.

Για τις προδικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους τέσσερις είπε: «Εμείς θα εξετάσουμε όλες τις ενστάσεις, γιατί είναι σημαντικό για την κυβέρνηση το θέμα της διαφάνειας. Η ίδια η κυβέρνηση έριξε άπλετο φως στα στοιχεία των υπερθεματιστών και βγήκαν αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα, και ας έρθει κάποιος να μας πει εάν υπάρχει δόλος. Αυτή η Επιτροπή υπάρχει όσο υπάρχει ο διαγωνισμός αλλά έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνεται εφεξής για όλους» τόνισε.

«Πολιορκούν τα μέλη της Επιτροπής, να την κατηγορούν αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, τα λένε όλα αυτά τώρα που τους ζητήθηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη» επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας. «Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε, είναι ότι αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, προχωράμε» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η Επιτροπή ενστάσεων έχει πιο εύκολο έργο, καθώς έχει δύο εβδομάδες για τον έλεγχο και με τις προδικαστικές προσφυγές, ένα μεγάλο διακύβευμα για κάποιους επιχειρηματίες, σημείωσε. «Ελπίζω ότι τώρα θα ξεφύγουμε από το στείρο αφήγημα του γεγονότος ότι έπαιρναν δωρεάν τόσα χρόνια τις άδειες. Το καινούργιο αφήγημα είναι ότι τώρα έχουμε επενδυτές στα μίντια, και να δούμε όλα αυτά τα χρόνια τις χαριστικές πολιτικές που τους άφησαν χωρίς να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που τους αναλογούσαν, όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στις εκδόσεις και για τη διαφήμιση» τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

Όσον αφορά τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, τα δάνειά του με επισφαλείς εγγυήσεις και τη φοροδιαφυγή που τον κατηγορούν, ο Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε επίσης ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά καθώς ο αυστηρός έλεγχος που έχει γίνει από τη ΓΓΕΕ, έχει προσφέρει όλα αυτά τα στοιχεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, είναι εδώ για να κάνει τη δουλειά της υπηρετώντας τη διαφάνεια», σημείωσε, σχολιάζοντας και «την επιλεκτική δημοσιογραφία με διαρροές» το τελευταίο διάστημα.

Σε σχέση με τη διαδικασία του διαγωνισμού και την ανακήρυξη οριστικών καναλαρχών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι μετά τις δύο εβδομάδες, θα βγει υπουργική απόφαση από τον Ν. Παππά για τους οριστικούς υπερθεματιστές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει οι προδικαστικές προσφυγές να γίνουν δικαστικές, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα από τους επιχειρηματίες. Όσον αφορά τις 90 ημέρες περιθώριο μέχρι να σταματήσουν να εκπέμπουν οι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Λ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι οι 90 αυτές μέρες αφορούν το διάστημα από τη στιγμή που θα βγει η υπουργική απόφαση, όχι πριν.

Μιλώντας για τη διαφήμιση και τον έλεγχο κατανομής της στα κανάλια, ο Λ. Κρέτσος εκφράζοντας προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να παίρνει διαφήμιση, καθώς είναι ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα με ρόλο να είναι το αντίβαρο πολιτισμού απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Σημείωσε ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχονται όλες οι ροές της διαφήμισης και αυτό έγινε και με τις διαφημίσεις των τραπεζών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την ΕΡΤ, σημείωσε ότι μιλάει η ΝΔ, η οποία αύξησε κατά 30% το ανταποδοτικό τέλος, πριν έρθει η διακυβέρνηση Σαμαρά που έκλεισε την ΕΡΤ, τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που προσφέρει το 1,5% υπέρ των Ελλήνων δημιουργών. Να δούμε τελικά ποια ΕΡΤ θέλουμε» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος.