Όπως ακριβώς αναμενόταν, με βάση τουλάχιστον την προγενέστερη εμπειρία τέτοιων διαδικασιών, ξεκίνησε η συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τα προαπαιτούμενα.

Την τιμητική τους είχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξιφουλκήσουν στη κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που έρχονται. Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσε το περιβόητο πλέον υπερταμείο και την υπαγωγή σε αυτό νέων δημόσιων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, το Μετρό και η ΕΥΔΑΘ. Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια κίνηση που θα ακολουθεί για χρόνια τη κυβέρνηση, ενώ από τη πλευρά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επέμειναν στην ανάγκη συνέχισης του προγράμματος αλλά και την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των εταιριών αυτών.

« Έχουμε πάρα πολύ δουλειά σήμερα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησής σας να διαπραγματεύονται. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παρά την τρομοκρατία που θέλετε να επιβάλλετε θα λένε την αλήθεια», είπε για λογαριασμό της ΝΔ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας πως «αν ήταν τόσο καλό το υπερταμείο γιατί αφήσατε απ’ έξω το Μάιο αυτές τις εταιρίες;». « Το κάνατε λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και τώρα με άλλο εκβιασμό την υποδόση το ξαναφέρνετε – τέτοια είναι η αξιοπιστία μας... ανά 500 εκ ευρώ σε λίγο θα μας ζητάνε να παίρνουμε μέτρα», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ διαφωνεί με το υπερταμείο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Β. Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για το «ξεπούλημα του αιώνα». « ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΡΟ, ΔΕΗ, δεν εντάσσονται στο υπερταμείο μας λέγατε. Και σήμερα τις φέρατε και αυτές τις επιχειρήσεις. Ήταν ένα προσχεδιασμένο κόλπο! Δεν σας απαλλάσσει όμως από το ξεπούλημα του αιώνα, θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή», δήλωσε και άφησε αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στους νέους επιστήμονες, τους αγρότες και εν γένει τη φορολογία.

«Πρόκειται για πολιτική απατεωνιά έναντι των εργαζομένων», υπερθεμάτισε από τη δική του σκοπιά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως όλα γίνονται για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Ο κ. Παπαχριστόπουλος πάντως από τους ΑΝΕΛ, επικαλέστηκε την ανάγκη χορήγησης της δόσης, της ρύθμισης του χρέους και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο. «Γίνεται προσπάθεια να τα ρίξουμε όλα στη κυβέρνηση. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει πετύχει», είπε.

   Από τη πλευρά της πλειοψηφίας ο εισηγητής Ανδ. Ριζούλης, επικεντρώθηκε στη σταθεροποίηση της οικονομίας που θα επιφέρει η εισροή των 2,8 δις ευρώ (της υποδόσης), σημειώνοντας πως με τις διατάξεις δίνεται ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και συνταξιούχους που περιμένουν το εφάπαξ. «Μια δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών αυτών μέσω της αξιοποίησής τους. Αποτρέπεται η εκποίησή τους μέσω υπαγωγής στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως έκαναν οι προηγούμενοι», είπε.

Ο υπουργός των Οικονομικών τέλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε πως πέραν μιας τροπολογίας για την ενέργεια, δεν πρόκειται να έρθουν στο συζητούμενο νομοσχέδιο άλλες αιφνιδιαστικές διατάξεις. Ακόμα, ενημέρωσε πως θα έρθει άμεσα ξεχωριστό νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.