Κανάλια, Εκκλησία και Αξιολόγηση: αυτά ήταν τα τρία θέματα που, κατά βάση, απασχόλησαν το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά το νέο τηλεοπτικό τοπίο, συνεργάτες του πρωθυπουργού παρέπεμπαν στην πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα δε, τη φράση, «όποιος δεν καταβάλλει το τίμημα, τίθεται αυτομάτως εκτός διαγωνισμού».

Συνεπώς κανένας αιφνιδιασμός, διατείνονταν, με την πρόσθετη επισήμανση ότι μετά την εξέλιξη της αποβολής του Ι. -Βλ. Καλογρίτσα από το διαγωνισμό, ανεβαίνει το συνολικό τίμημα (αφού ο πρώτος επιλαχών Ι. Σαββίδης είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα). Εντός πέντε ημερών θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη (αλλά μάλλον πολύ νωρίτερα, αφού θα ελεγχθεί μόνο το δικό του πόθεν έσχες), ενώ εντός 15 ημερών οφείλει να καταβάλλει την πρώτη δόση.

Για τη διένεξη με την Εκκλησία, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι (αναμένεται και... πυροσβεστική δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Φίλη, μέσα στην ημέρα). Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρατείνονται αχρείαστες και άγονες συζητήσεις που δεν αφορούν το τώρα» (σ.σ. άρα και εποχές όπως η Κατοχή ή η Χούντα, και ο ρόλος που έπαιξε η Εκκλησία τότε). Είναι προτιμότερο «να εστιάσουμε στα σημερινά ζητήματα, που άπτονται της Παιδείας». Φράση που δείχνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον Νίκο Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών.

Τέλος, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε πως η αξιολόγηση προχωρά κανονικά. Αύριο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ενώ εκκρεμεί ένα ακόμη για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι σε αυτές δόθηκε παράταση, ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται η εκταμίευση.