current views are: 5

26 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:58

Ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με κορυφαία αυτή του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αρχηγού του Φώφης Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε ότι ”ήρθε η ώρα του εισαγγελέα”. 

Δημοσίευση 12:58’

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με κορυφαία αυτή του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αρχηγού του Φώφης Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε ότι ”ήρθε η ώρα του εισαγγελέα”. 

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών στον απόηχο της αποχώρησης από τη διαδικασία του Ιωάννη Καλογρίτσα. 

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το πρωί, ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλογρίτσας με αιχμηρή ανακοίνωσή του, τόνισε ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό, ενώ αμέσως μετά με δήλωσή του ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, έδωσε το παρών και εμφανίστηκε έτοιμος να πληρώσει τις επόμενες ημέρες το ποσό που του αναλογεί.

Eπίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό.

«Ο διαγωνισμός, που ήδη έχει καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα. Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:

Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα. Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές;

«Όλοι αναρωτιούνται. Το νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν; Εδώ που φτάσαμε, η Κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση» καταλήγει η ΝΔ. 

Απαντώντας, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ πως «δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια» και προσθέτει:

Το δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών. Αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 (από τα συνολικά 61,5ευρώ)  με την καταβολή του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή. Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκ. ευρώ.  

Η αγωνία τους ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή. Ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε  σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεσμεύεται να επιστρέψει:

  • 14,5 εκ ευρώ στον κ. Αλαφούζο.
  • 24,6 εκ ευρώ στον κ. Μαρινάκη
  • 25,3 εκ ευρώ στον κ. Κυριακού
  • 3 εκ (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα.

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο, για ευνομούμενη χώρα, τρόπο, την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Η λέξη «εξευτελισμός» είναι λίγη!

«Ηθική κατάρρευση του διαγωνισμού»

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ”πλήρη πολιτική, νομική και ηθική κατάρρευση του διαγωνισμού”. 

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά:

Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την Κυβέρνηση Επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο.
Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα.

Λάβρη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ που έκανε λόγο για ”άνθρακες που αποδείχθηκε ο θησαυρός της κυβέρνησης”. 

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του ΚΚΕ ”Τελικά, «άνθρακες ο θησαυρός» της κυβέρνησης, που παραμύθιαζε το λαό ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα εξασφάλιζε δήθεν τάξη, διαφάνεια και χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες.

Το κόμμα στην ανακοίνωσή του προσθέτει, επίσης ότι «αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο καβγάς ανάμεσα σε παλιούς και σε νέους καναλάρχες και τους πολιτικούς τους φίλους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπά κόμματα, γίνεται μόνο για την αναδιανομή της αγοράς στα ΜΜΕ, για το ποια πολιτική δύναμη θα ευνοείται περισσότερο απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο”.

«Ο λαός και η ενημέρωσή του, καθώς και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θα είναι πάντα οι μεγάλοι χαμένοι, όσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που τ’ αξιοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

΄Οσον αφορά το  Ποτάμι, με ένα tweet ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι ”Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται. Οι υπουργοί του κ.Τσίπρα και οι κομματικοί δημοσιογράφοι του, αναζητούν επειγόντως το νέο Καλογρίτσα”.


σχετικα αρθρα