Με άγριες διαθέσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν- προσήλθαν στη συζήτηση των προαπαιτουμένων στη Βουλή οι κοινωνικοί φορείς.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατήγγειλαν τη διαδικασία και τον περιορισμένο χρόνο συζήτησης των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο και προειδοποίησαν για τα αποτελέσματα που θα έχουν στην αγορά.

« Έχουμε ενστάσεις στο ασφαλιστικό! Πρέπει να διατηρηθεί η έκπτωση για τους νέους γιατρούς και αυτούς που έχουν πάνω από 40 χρόνια εργασίας», δήλωσε ο Μ. Βλασταράκος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με τον Β. Αλεξανδρή του δικηγορικού συλλόγου να προσθέτει: «Υπάρχει μια πανσπερμία διατάξεων! Αν ο δημόσιος διάλογος εξαντλείται σε τέτοιες διαδικασίες, η ποιότητα των νομοθετημάτων δεν μπορεί να είναι υψηλή».

Ακόμα, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πως υπό τη πίεση της χρηματοδότησης της χώρας, υποβαθμίζει τη σημασία των ρυθμίσεων που εισάγονται στο νομοσχέδιο. « Ο νομοθέτης ουσιαστικά αυτοδιασύρεται καθώς καταργεί διατάξεις που είχε ψηφίσει πριν λίγους μήνες. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!», είπε.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Σινιώρης, σημείωσε πως δεν μπορεί το νερό να γίνει εμπορεύσιμο προϊόν όπως τα αναψυκτικά αλλά θα πρέπει να προστατεύται από το κράτος, ενώ ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΤΚΕ, Αντ. Μέγγουλης, υπογράμμισε: «Στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις θα υπάρχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα που θα οδηγήσει σε κλείσιμο, ιδιωτική αστική μίσθωση ή παραοικονομία».

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να υπάρξει αναστάτωση στο προσωπικό του Μετρό», είπε ο Γ. Κανάρης πρόεδρος των Εργαζομένων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ένα μέρος του Μετρό θα περάσει σε ιδιώτες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Γ. Αδαμίδης από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο οποίος κατήγγειλε τη κυβέρνηση πως προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. «Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Σκουρλέτη και Πιτσιάρλα!

Έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι θα παραμείνει και αυτή στο 51% του ελληνικού δημοσίου! Δεν μπορούμε να ακούω άλλο δηλώσεις για σχεδιασμό αξιοποίησης 17% και από την άλλη ο κ. Σκουρλέτης να λέει ότι ο κ. Πιτσιώρλας είναι εκτός διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Θ. Δημητριάδης από το σωματείο εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, έκανε λόγο για προχειρότερα στη διαδικασία και ελλιπή ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις. «Η εταιρία αυτή ήταν αναγκαία για να εξυπηρετεί την άμυνα της χωράς και τις ανάγκες αυτής!», είπε και αναρωτήθηκε: «τι έγινε ξαφνικά; Γιατί η ΕΛΒΟ υπάχθηκε στο υπερταμείο; Για ποιο λόγο; Δεν έπρεπε στα ραντεβού που ζητούσαμε να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας;».

Αξίζει να επισημανθεί πως ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, δεσμεύτηκε στην επιτροπή πως οι θέσεις εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του δημοσίου που βρίσκονται στο νομοσχέδιο (ΔΕΗ, Μετρό, ΕΥΔΑΠ κτλ) θα είναι πλήρως διασφαλισμένες, προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βερναρδάκη.

"Δεν υπάρχει ιδιώτης με 800 εκατ. ευρώ δάνειο, χωρίς περιουσία! Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε να τους αγοράσει! Αυτοί οι φορείς δεν πάνε για πώληση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τις συναρμόδιες επιτροπές.