Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να συνεννοηθούν, ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει στο εξής την πολιορκία του χώρου της κεντροαριστεράς.

Το προανήγγειλε ο ίδιος άλλωστε, κατά την τοποθέτησή του χθες βράδυ στον  απολογισμό δράσης του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Από την προσπάθεια αυτή κανένας προοδευτικός πολίτης δεν εξαιρείται, καμία από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, βάζοντας όμως και μια κόκκινη γραμμή.

«Σε αυτό το διάλογο δεν δύνανται να συμμετάσχουν οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας και μοίρασε κατ΄ ουσίαν τις …φωτογραφίες της Φώφης Γεννηματά (κυρίως) αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη (δευτερευόντως, γιατί με τον επικεφαλής του Ποταμιού έχουν προ πολλού κοπεί οι όποιες γέφυρες).

Τούτο δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Πράσινους. Το αντίθετο. Τόσο ο Αλ. Τσίπρας με τους ομολόγους του, όσο και ο Δ. Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή, θα πυκνώσουν τις επαφές, με στόχο ένα διαφορετικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, άλλωστε, και οι εξελίξεις που τους ευνοούν (συνεργασία Κέντρου και Αριστεράς στην Πορτογαλία, στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κ.α.)

Αλλά όσο θα έρχονται εγγύτερα στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τόσο θα …πριονίζουν τη θέση των εγχώριων εκπροσώπων τους που θα δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί αρνούνται το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον ποντάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτος πολιτικός σταθμός της επιχειρούμενης διεύρυνσης, το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το ηχηρότερο όνομα πολιτικής μετεγγραφής θα είναι ο Φώτης Κουβέλης, άρα κατ’ ουσίαν θα πρόκειται για την επούλωση ενός τραύματος που έμεινε ανοιχτό για έξι χρόνια. Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και οι σύντροφοί του, της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς έδωσαν άλλωστε χθες μαζικά το «παρών» στην εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη.

Ενώ δύο άλλες παρουσίες με νόημα (αλλά για διαφορετικούς λόγους), ήταν αυτή της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όπως και εκείνη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Και, παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου η λέξη «ανασχηματισμός» είναι… απαγορευμένη, εν τούτοις αν αυτός πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Συνέδριο (όπως οι πάντες εκτιμούν), τότε 1-2 υπουργικές θέσεις θα δοθούν στους… συμμάχους, προέβλεπε καλά πληροφορημένη πηγή.