Στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά έχουν την προσοχή τους στραμμένη τα στελέχη της ΝΔ, έπειτα από την εξέλιξη που δημιουργήθηκε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, από την αδυναμία Καλογρίτσα να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που κατοχύρωσε στη πλειοδοτική διαδικασία. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο διαγωνισμός έχει ακυρωθεί και στην πράξη, εκτιμώντας ότι το πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα που υπέστη το Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύτατο.

Υπό τα δεδομένα αυτά στη ΝΔ, θεωρούν ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ιδιαίτερα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Επίσης τα γαλάζια στελέχη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να επιβραδύνει αυτές τις εξελίξεις και μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης, πιθανότατα μέσω ενός ανασχηματισμού.

Παράλληλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φθάνουν πληροφορίες, πως τα κυβερνητικά στελέχη, υπό τον φόβο ακύρωσης του διαγωνισμού, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσει η διαδικασία, παρά τα όσα τραγελαφικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μαθαίνουν στην οδό Πειραιώς, δεν αποκλείεται το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην κατάθεση νόμου στη Βουλή που θα αφαιρεί και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να διακόψει από την Digea το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν πάρει άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας με τον νόμο 4339/2015 μεταβίβασε την αρμοδιότητα  διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά όχι την εφαρμογή και την εποπτεία του. Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, έλεγε γαλάζιο στέλεχος στο newpost.gr, όχι μόνο θα καταργήσει τελείως το ΕΣΡ, αλλά θα παρακάμπτει και μια ακόμη ανεξάρτητη Αρχή, την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Στην οδό Πειραιώς, θέλουν να πιστεύουν, όπως λένε πως το πολιτικό θράσος της κυβέρνησης δεν θα φτάσει μέχρι εκεί. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο μήνυμα στάλθηκε από την οδό Πειραιώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη, να λέει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, απευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου «να μην διανοηθούν με νομοθετική ρύθμιση να διορθώσουν το νόμο Παππά».

Το σφυροκόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες ημέρες, με την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα, να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να βάλει στο ίδιο κάδρο με τις βαρύτατες ευθύνες για τη διαδικασία των αδειών τους κ. Κρέτσο, Παππά και Τσίπρα, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η πίεση για άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου η ΝΔ έχει ζητήσει να καταθέσουν οι κ. Παππάς και οι υπερθεματιστές.