Για πολλές δεκαετίες υπήρξε το δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, είτε ως συμβουλάτορας σε επιστημονικό επίπεδο, είτε ως έμπιστος σε «ειδικές αποστολές», όπως το opengoverment. Πέρασε από το υπουργείο Παιδείας- όντας ο εκλεκτός του κ. Παπανδρέου και κατάφερε να αποτελέσει το πιο διφορούμενο πρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου. Φυσικά, έχοντας προκαλέσει κύμα. παραιτήσεων συναδέλφων του και καταγγελιών από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Γιάννης Πανάρετος, πρώην υφυπουργός Παιδείας, βρέθηκε προς ανακούφιση πολλών εκτός κυβερνητικού σχηματισμού στον πρόσφατο ανασχηματισμό και τώρα δίνει εκπαιδευτικές συμβουλές μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, όπου φυσικά δεν παραλείπει να σχολιάζει την επικαιρότητα ή να υπενθυμίζει την παρουσία του. Λένε ότι ένας πανεπιστημιακός στην πολιτική ηγεσία ενός τόπου μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Πράγματι, για την κυβέρνηση ο κ. Πανάρετος ήταν κατά τη θητεία του ένας «μπελάς», με τον  πρωθυπουργό να τρέχει και να μην φτάνει με τις παραιτήσεις ιθυνόντων από το υπουργείο που προκαλούσε το «πουλέν» του και με την Άννα Διαμαντοπούλου να μαζεύει τα ασυμμάζευτα του καθηγητή Πιθανοτήτων και Στατιστικής, έχοντας προαποφασίσει ότι στο υπουργικό team ο κ. Πανάρετος μάλλον δεν είχε θέση.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού, στο γυναικοκρατούμενο πλέον υπουργείο Παιδείας επικρατεί πλήρης ηρεμία και τάξη - στα όρια της ανίας θα λέγαμε, δίχως τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του κ. Πανάρετου στα ΜΜΕ, τις συγκρούσεις με τους πανεπιστημιακούς, τα συνθήματα των σπουδαστών κατά του «Παν- άσχετου», όπως τον αποκαλούσε μερίδα της φοιτητικής κοινότητας.

Ωστόσο, μια τέτοια φυσιογνωμία δύσκολα φεύγει από το προσκήνιο και έτσι ακόμη και μετά τη μη ανανέωση των καθηκόντων του με την καινούργια κυβέρνηση, συνεχίζει να προκαλεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Και αυτό διότι εκκρεμούν προσφυγές, σκάνδαλα και καταγγελίες εναντίον του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κατέθεσε μόλις χτες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής ισχύος της απόφασης του τέως Υφυπουργού Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου, με την οποία είχε οριστεί ότι δεν θα εισαχθούν υποψήφιοι σπουδαστές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Ο πάλαι πότε αγαπητός φίλος του κ. Πανάρετου και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης θεωρεί ότι η ως άνω απόφαση θίγει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και προσβάλλει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης απόφοιτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το γεγονός της προσφυγής στο ΣτΕ μιας πανεπιστημιακής διοίκησης κατά ενός υφυπουργού είναι πρωτόγνωρη περίπτωση, όσο πρωτόγνωρη ήταν και η απόφαση του κ. Πανάρετου να καταργήσει ένα τμήμα πανεπιστημίου λόγω... οικογενειοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας ζήτησε και εφάρμοσε την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και την απαλοιφή του από το μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων, λόγω φαινομένων «ακραίας οικογενειοκρατίας», με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το διδακτικό του προσωπικό απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς», είχε επισημάνει ο τέως υφυπουργός.

Βέβαια, οι πανεπιστημιακοί ανταπάντησαν στην απόφαση αυτή αφήνοντας διαρροές για την αμφιλεγόμενη ακαδημαϊκή πορεία του κ. Πανάρετου.

Πολλοί επέκριναν την εν λόγω εκστρατεία κατά του νεποτισμού από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, καταγγέλλοντας ότι το 1991 έγινε καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν πρόεδρος ήταν η σύζυγός του κ. Ευδοκία Ξεκαλάκη. Έκτοτε λένε οι δύο σύζυγοι εναλλάχθηκαν στην προεδρία του τμήματος για 12 χρόνια, εδραιώνοντας έτσι τη θέση τους στο ίδρυμα (και την οικογενειοκρατία λέμε εμείς).

Την ίδια αμφισβήτηση για τις «διαφανείς» προθέσεις του κ. Πανάρετου έτρεφαν και οι συνεργάτες του στο υπουργείο. Μάλιστα, ο κ. Αχιλλέας Μητσός αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των διαφωνιών που είχε με τον τότε υφυπουργό και έφυγε καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες στη χρήση κονδυλίων για επιστημονικές έρευνες στα πανεπιστήμια.

«Αδυναμία συνεργασίας» με τον κ. Πανάρετο, «συνεχείς διαφωνίες για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του» ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Αχιλλέα Μητσό να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας.

Ο παραιτηθείς απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντάς την ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στη θέση του, καταγγέλλοντας ότι 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για την επιστημονική έρευνα παρέμειναν στο συρτάρι του πρώην υφυπουργού- εν μέσω κρίσης- αναξιοποίητα ή μάλλον, μέρος αυτών διοχετεύθηκε με αναξιοκρατικούς όρους σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όπως και να έχει, εκκρεμούν πολλές ακόμα καταγγελίες, όπως από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα καταργηθέντα ΤΕΙ της χώρας κατά των αποφάσεων του πρώην υφυπουργού, οι οποίες πιθανόν να πάρουν τη δικαστική οδό.

Βέβαια, δεν ανησυχούμε μήπως χάσουμε τις εξελίξεις διότι θα μας ενημερώνει λεπτομερώς ο ίδιος ο κ. Πανάρετος από το μπλόγκ του για τα τεκταινόμενα.


Αναστασία Γαλάνη
TAGS