current views are: 8

27 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:12

Οι προτάσεις της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Δημοσίευση 11:12’

Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Ως τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο της ΝΔ βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος, ενώ παρουσίασε και πήγες περιστολής δαπανών.

«Σήμερα εξειδικεύουμε ένα κομμάτι θέσεων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι ένα κλειδί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. ´Η Ελλάδα ήταν ουραγός σε αυτό τον τομέα», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στάθηκε επίσης στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ λέγοντας ότι «παρουσίασε κατευθύνσεις στην οικονομική πολιτική, μίλησε συγκεκριμένα με στοιχεία, χωρίς υπερβολές».

Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε ακόμα και για ένα θετικό αντίκτυπο από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. «Τα capital controls είχαν και μια θετική συνέπεια, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές» είπε, αλλά, όπως πρόσθεσε «ακόμα είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ».

«Στόχος είναι να φθάσουμε, με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, στον μέσο όρο της ΕΕ» είπε στη συνέχεια και ανέφερε ότι «για το κράτος η πάταξη φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους. Οι επιχειρήσεις θα εκσυγχρονιστούν, θα απλουστεύει τη ζωή των πολιτών και θα περιοριστεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων.

«Οι εκτιμήσεις τεχνοκρατών που έχουν δουλέψει μαζί με συναδέλφους για αυτό το εγχείρημα, λένε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνουμε μπορεί να αυξήσουν τα έσοδα μέχρι και 1,5 δις ευρώ σε δυο χρόνια», πρόσθεσε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι «οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για περικοπή δαπανών και ισόποση περικοπή φόρων δεν έχουν να κάνουν με αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε».

«Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για μια σύνθετη μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ η διεθνής πρακτική καταδεικνύει ότι συρρικνώνουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής λαθρεμπορίου, δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών κλπ ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη».

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε στο Β’ εξάμηνο του 2015 και συμφώνησε με την σειρά του ότι τα capital controls «αν και είχαν δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία συντέλεσαν στην ωρίμανση των συνθηκών για χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Την ίδια ώρα, παρατήρησε, στην Ελλάδα το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιεί μόλις το 6% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.

«Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Από πέρυσι έχει τη δέσμευση για σχέδιο σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά ακόμη τίποτε. Θα έπρεπε να το έχει κάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016», σχολίασε.

Συμπερασματικά, είπε ότι «αν και τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά, η κυβέρνηση αδρανεί. Η ΝΔ έρχεται να καλύψει το κενό με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με διοικητικά μέτρα και οικονομικά κίνητρα. Σχέδιο, που καταρτίστηκε με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Απαιτεί, όμως, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, της ΤτΕ του επιχειρηματικού κόσμου, των καταναλωτών».

Ακολούθως, παρουσίασε τα διοικητικά μέτρα:

  • Υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
  • Σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο να συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια, ο Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα οικονομικά κίνητρα:

  • Λοταρία αποδείξεων, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητο ή σπίτι.
  • Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή. Όχι σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές για ιατρικές, νομικές υπηρεσίες ή υδραυλικές κ.λπ.
  • Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτείται σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχή κινήτρων.
  • Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπανές της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.
  • Μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα επίπεδα της κοινοτικής οδηγίας .

Τέλος, επiσήμανε όπως και ο Κ. Χατζηδάκης ότι τα οφέλη θα είναι 1,5 δισ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε βάθος διετίας.

 

 


σχετικα αρθρα