Με την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων κλείνει ουσιαστικά η πρώτη αξιολόγηση, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και εκφράζουν αισιοδοξία για έγκαιρο κλείσιμό της. Η πορεία της αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο χτεσινή άτυπης διευρυμένης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. «Διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρουν ειδικότερα ότι στην παρούσα φάση -με διάφορα θέματα ανοικτά, όπως π.χ. το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει το ζήτημα της αξιολόγησης, ελπίζοντας δηλαδή σε αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να την «κεφαλαιοποιήσουν».

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Και τονίζουν:

Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για σειρά εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχιοδρομήσουν μια λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επισημαίνεται ότι από χτεσινή εκδήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται:

Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές.