Ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο ακολουθούσε τις οδηγίες αλλά και συμμορφωνόταν με τις εντολές της ΤτΕ καταλογίζει στο ΤΣΜΕΔΕ (ως βασικό μέτοχο της Attica Bank), η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η κ. Παπαγιαννίδου, δήλωσε πως η Attica ελέγχεται για εσωτερικές διαδικασίες που ακολούθησε, αναγνωρίζοντας πως ήταν «διστακτική» στο να εφαρμόσει τις αλλαγές. « Θεωρούμε ότι ο βασικό της μέτοχος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η τράπεζα είχε πιστολογική πολιτική συγκεκριμένη, η οποία όμως μπορούσε να δεχθεί σημαντικές αποκλίσεις για ορισμένους πελάτες.

«Η τράπεζα έπασχε σε όλες τις διαδικασίες», πρόσθεσε η κ. Παπαγιαννίδου, σημειώνοντας πάντως πως η όποια ζημιά έχει γίνει είναι αναστρέψιμη.

Όπως σημείωσε, η Attica για μεγάλο διάστημα είχε το ίδιο πρόσωπο στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου και παρά το γεγονός πως επισήμως δέχθηκε να προχωρήσει στις αλλαγές που η ΤτΕ της είχε ζητήσει, αναγνωρίζοντας τα τότε ευρήματα, δεν έκανε τις διορθωτικές ενέργειες. Πρόσθεσε δε ότι πολλά από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου δεν είχαν εμπειρία ούτε γνώσεις στα τραπεζικά πράγματα και πως «ο μέτοχος θεωρούσε ότι αν τα πρόσωπα αυτά δεν είναι μηχανικοί μέσα στη τράπεζα δεν τους εκπροσωπούσαν».

Ωστόσο η επικεφαλής της διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας δέχθηκε ασφυκτική πίεση και απέτυχε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ και τις ενέργειες που αυτή έκανε προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παράτυπης δανειοδότησης όχι μόνο στην Attica αλλά και σε άλλες τράπεζες. Αντίθετα, περιχαρακώθηκε πίσω από τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και όχι συγκεκριμένων περιπτώσεων δανειοδότησης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επικαλέστηκε τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για να αποφύγει «δυσάρεστες» απαντήσεις.

Αξίζει να επισημανθεί πως η κ. Παπαγιαννίδου, δεν επιβεβαίωσε τους διοικητές της ΑΤΕ που στην επιτροπή είχαν δηλώσει πως τα δάνεια των κομμάτων που δίδονταν με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Σε κάθε περίπτωση βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής τόνιζαν σε ιδιωτικές του συζητήσεις πως η υπόθεση της Attica δεν μπορεί παρά να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Σημείωναν δε πως από το πόρισμα που της ΤτΕ φαίνεται πως το 61% των επίμαχων δανείων που έχουν χορηγηθεί, προκάλεσε κόστος στην τράπεζα λόγω του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού.