Όσα είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το newpost.gr, έχοντας ως πηγή πληροφόρησης πηγή στην Αθήνα.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και η στήριξή του στα θέματα του χρέους και του προσφυγικού ήταν πλήρης», μας είπε (ελληνική) κυβερνητική πηγή, που έχει γνώση των συνομιλιών.

Και το κυριότερο; Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να πιέσει το Βερολίνο όσο γίνεται… «Και με τρόπους που εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ», μας είπε ο συνομιλητής μας. Είναι σαφές πάντως ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θέλουν λύση στο θέμα του χρέους πριν φύγει η χρονιά.

Ο πρώτος λόγος, φυσικά, είναι οι αμερικανικές εκλογές και το ενδεχόμενο ενός …λάθους (εκλογής δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ) είναι πάντα πιθανό. Ενδεχόμενο που είχαν κάθε λόγο να… απεύχονται και ο Τζο Μπάιντεν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την πίεση εκ μέρους του ΔΝΤ.

Ο τρίτος λόγος όμως έγκειται στο πώς αντιμετωπίζει τα θέματα η αμερικανική διπλωματία. «Τα θέματα πρέπει να κλείνουν και αυτό θα βοηθήσει και την Ευρώπη» -και ποια θεωρούν ανοιχτά θέματα στην Ουάσινγκτον; Την οικονομική κρίση, το προσφυγικό, αλλά και τις συνέπειες του Brexit.

Υπάρχει και ένας τέταρτος λόγος: ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης με απόψεις στην οικονομία, που έχουν αρκετά κοινά σημεία με τις δικές της προσεγγίσεις.

Ένας παράγων πάντως που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις είναι το γεγονός ότι ο σημερινός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται ένας «διαχρονικός φίλος της χώρας μας, ένα φιλέλληνας». Οι απόψεις που διατύπωσε ωστόσο, δεν είναι προσωπικές, αλλά είναι απόψεις συνολικά της, απερχόμενης, αμερικανικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.

Και να, που μόλις χθες ήρθε η δήλωση από την ευρωπαϊκή πλευρά, από τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (που έχει όμως επιπλέον την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος στο εξής). Μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού πολιτικού εντύπου Politico στις Βρυξέλλες, είπε με σαφή χρονικό προσδιορισμό:  «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναγνώρισε και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Γι’ αυτό λοιπόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει στο… «ή τώρα ή ποτέ».