Μπορεί η κυβερνητική παραζάλη για τις τηλεοπτικές άδειες να αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θυσιάσει την παρουσία του στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία μόνον και μόνον για να αναλωθεί στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Ο κ. Μητσοτάκης, που άλλωστε ζήτησε και τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, προσέρχεται στη Βουλή με πρόθεση να παρουσιάσει, όπως έπραξε και για την οικονομία στη ΔΕΘ, συγκεκριμένο οδικό άξονα για την εκπαιδευτική πολιτική που θα ακολουθήσει μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση. Μάλιστα, στο επίκεντρο των προτάσεων που θα κατατεθούν θα βρεθεί η δημόσια παιδεία όλων των των βαθμίδων, καθώς το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα είναι ότι στόχος της Ν.Δ. είναι «κάθε Έλληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά από αναχρονιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση συμβουλίων ΑΕΙ – ΤΕΙ, παρεμβάσεις σε δημοτικό και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), τις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να καταργήσει με ανάλυση συγκεκριμένων ρυθμίσεων, θα επικεντρωθεί στη δημόσια παιδεία και λιγότερο στην ιδιωτική (όπου βέβαια θα βάλλει κατά του Ν. Φίλη για την προσπάθειά του να τα μετατρέψει σε... δημόσια) ενώ θα δώσει έμφαση στα πρότυπα σχολεία και την ανάγκη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με τις συγχρονες εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για έμφαση στη δημόσια παιδεία έρχεται και ως απάντηση στο μόνιμο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής των ιδιωτικών σχολείων. Ο κ. Μητσοτάκης αφού επαναλάβει τις βασικές αξίες της Ν.Δ. υπέρ της αριστείας, της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας θα αναφερθεί στην επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια αλλά και στην ανάγκη αυτονόμησης των ΑΕΙ από το Υπουργείο ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάσεις τις ανάγκες του.

Μάχη και για τις άδειες

Ωστόσο, η συγκυρία διεξαγωγής της συζήτησης προοιωνίζεται και τη σφοδρή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την περίπτωση Καλογρίτσα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να χρησιμοποιήσει απέναντι στον κ. Τσίπρα το επιχείρημα που ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε όταν υπερασπιζόταν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Τότε ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για το τρίγωνο της διαπλοκής (κόμμα/κράτος – τράπεζες – ΜΜΕ), με τον κ. Μητσοτάκη να του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση που επελέγη και, κυρίως, η περίπτωση Καλογρίτσα δηλαδή ενός κομματικού φίλου που δανείζεται από κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό συνιστούν ακριβώς το υπόδειγμα που χρησιμοποίησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.