Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newpost.gr σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει πως οι θέσεις της Ελλάδας είναι ενισχυμένες και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον συνδικαλιστικό νόμο, τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

«Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:

Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι. 

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τοποθέτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσον αφορά τη (μη) επαναφορά του λοκ άουτ και τη διατήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες είναι απόλυτα θετική. 

Επίσης ομόφωνη είναι η θέση της Επιτροπής στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην αυξηθούν τα ποσοστά των ομαδικών απολύσεων. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της έγκρισης ή όχι των ομαδικών απολύσεων, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως όταν καταλήξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.