Για προπαγάνδα και συκοφαντία του παλιού πολιτικού συστήματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  κατά την διάρκεια της συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια καλή ευκαιρία για να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους.

«Είναι η πρώτη δυνατότητα μετά από πολύ καιρό να μιλήσουμε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών» είπε. 

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες έλεγε ο Χένγκελ αλλά δεν είναι. Έχουν όλοι την εντύπωση ότι είμαστε ίδιοι αλλά δεν είμαστε» ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «είμαστε εδώ για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια». 

Μάλιστα όπως είπε αυτές τις μέρες κλείνει οριστικά ο κύκλος της νέας αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.  

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα έσοδα πάνε καλά, αλλά έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες από τότε που αναλάβαμε διακυβέρνηση. Παράλληλα περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου θετικές ειδήσεις στο ζήτημα του χρέους το οποίο για πρώτη φορά είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» είπε και εξήγησε ότι όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους.«Έγιναν με σκληρή δουλειά και με διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους». 

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ 

Αναφερόμενος στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει απολύσεις, ξεπούλημα του κράτους και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. Και εκεί είναι η διαφορά μας είπε χαρακτηριστικά.  Μάλιστα ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τα συστημικά ΜΜΕ, όπως χαρακτήρισε, ότι παίζουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. 

«Παίξατε τα ρέστα στα την εποχή της πιστωτικής ασφυξίας. Στο δημοψήφισμα και τις εκλογές ο κόσμος σας κατέταξε εκεί που σας κατέταξε. Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ευτυχώς χάσατε. Κύριοι της Αντιπολίτευσης δεν κρατάτε τα προσχήματα. Τολμάτε να κουνάτε το δάκτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα. Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας. Που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τα δικά σας κόμματα. Και τολμάτε να κουνάτε το δάκτυλο στην αριστερα για το ηθικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς του για να παίρνουν θαλασσοδάνεια αλλά οι ημέτεροι. 

«Τα κόμματα της Siemens του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο» είπε και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έκαναν τα πάντα για να ακυρώσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. 

«Φτάσατε στο σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία σε περίοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη ο λαός. Τους δίνατε αφειδώς δάνεια και δεν έχετε να ζητήσετε μια συγγνωμη αλλά ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα. Κάνετε ότι μπορείτε να τον απο νομιμοποιήσετε.  Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε ότι θέλουμε να κλείσουμε το κανάλι του κυρίου Αλαφούζου. Και ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορούσατε ότι στηρίζαμε τον Καλογρίτσα για να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Και με το πρώτο στραβοπάτημα βγήκε από τον διαγωνισμό. Τι έχετε να πείτε τώρα; Ό, τι και να κάνετε φίλοι και προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο. Να ψάξετε στα δικά σας βιβλία για τα δικά σας δάνεια. 200 εκατομμύρια χρωστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σύντομα έρχεται το πόρισμα της εξεταστικής και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος» είπε ο Πρωθυπουργός.

Δημιουργία ενός σχολείου για όλους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σχολείο για όλους και όλες εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. 
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τεράστια δαπάνηση κονδυλίων στον τομέα της Παιδείας.

«Τα έργα σας λένε άλλα και σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είστε μεταρρυθμιστές.Εμείς θέλουμε την κοινωνία μαζί μας. Δεν είστε με την αξιοκρατία αλλά την ευνοιοκρατία. Τα έργα σας μας λένε άλλα. Ιδιαίτερες σχέσεις σας με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Δεν είστε ούτε με την αριστεία. Είστε με τον ελιτισμό» είπε. 

Εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό στην παιδεία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου για όλους και για όλες. Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μετά από 7 χρόνια.  

"Έγιναν πρώτη φορά προσλήψεις ακόμα και στα πιο ακριτικά χωριά και στα νησιά μας. Τα σχολεία ξεκίνησαν με εξάωρο πρόγραμμα. Για πρώτη φορά ξεκίνησαν με τα βιβλία στην θέση τους, από το καλοκαίρι.  Εφαρμόζουμε το ολοήμερο νηπιαγωγείο.  Όχι μόνο δεν καταργούμε τα ολοήμερα, όπως μας κατηγορούσε η ΝΔ. Τα αναβαθμίζουμε." είπε. 

Για τα Θρησκευτικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο πολιτικής πολιτικής, ενώ προανήγγειλε παρατηρήσεις και βελτιώσεις στο τέλος της χρονιάς. "Σεβόμαστε την εκκλησία, αναγνωρίζουμε την  παρουσία της στο διάβα του χρόνου αλλά και τον διακριτό ρόλο της" είπε. 

Περιμένουμε είπε ο κ. Τσίπρας, τι θέση παίρνουν όλα τα κόμματα για το ζήτημα αυτό. Όλοι οι υποστηρικτές της φιλελεύθερης ατζέντας. Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό ρόλο του σχολείου. Το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικό κάτεργο. Δεν είμαστε με τον λαϊκισμό αλλά επειδή για μας είναι αδιανόητο τα παιδιά να μαθαίνουν ότι η αξία της γνώσης είναι να πετυχαίνεις σε αναρίθμητες εξετάσεις. 

Τέλος, σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

«Μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων ο Μητσοτάκης»

Κατά τη δευτερολογία του, ο Τσίπρας, ανακοίνωσε την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενώ εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων:

Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας.