Απάντηση σε όσα υπαινίχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί επαναφοράς αιώνιων φοιτητών προκειμένου ….να πάρει πτυχίο ο Νίκος Φίλης έδωσε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας.

«Ο κ. Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν. Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάτης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου, ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ.Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε και στον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αιγιαλίας Αμβρόσιο για τα φυλλάδια που έχει μοιράσει στην περιοχή με αναφορές του στιλ «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες».

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας.

«Είναι μίσος και όχι αγάπη η στάση του κ. Αμβρόσιου. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Να τοποθετηθεί η εκκλησία», σημείωσε.

«Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό.

«Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους» είπε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Να δεχθώ την επιστολή του κ. Ιερώνυμου. Εγώ ήμουν παιδί τότε αλλά θυμάμαι κάποια πράγματα».

Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν.