Η επομένη μίας παράδοξης, μάλλον, προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την Παιδεία, βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που κατάφερε, τελικά, να θέσει την ατζέντα και να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να δώσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα που έχει ανακύψει με το ζήτημα των αδειών και την υπόθεση Καλογρίτσα, ακυρώνοντας στην πράξη τη σχετική προσπάθεια του Πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του από τα τρέχοντα, χωρίς όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το γάντι μετατρέποντας τη χθεσινή συζήτηση σε γενικευμένη αντιπαράθεση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνον επέβαλλε την ατζέντα της χθεσινής συζήτησης (και μάλιστα πολλαπλώς αφού ο ίδιος είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της και ο ίδιος με τη στάση του οδήγησε ώστε αυτή να επικεντρωθεί, κυρίως, στα της Παιδείας) αλλά, παράλληλα, έθεσε και το πολιτικό πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα. Πώς; Ζητώντας από τον Πρωθυπουργό τη διεξαγωγή μίας νέας συζήτησης, με μοναδικό αντικείμενο τη διαφθορά και τη διαπλοκή, θέση στην οποία αναγκάστηκε να προσχωρήσει και ο κ. Τσίπρας.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η χθεσινή εικόνα στη Βουλή καταδεικνύει ότι τα περιθώρια τακτικών χειρισμών του Πρωθυπουργού έχουν περιοριστεί και, συνεπώς, η Ν.Δ. έχει πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώσει η ίδια όρους αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος. Βεβαίως, δεν παραγνωρίζουν ότι, πάντοτε, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει, εκ των πραγμάτων, περισσότερα εργαλεία στα χέρια της προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα πρωτοβουλιών, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και στην περίπτωση του κ. Τσίπρα.

Επιπροσθέτως, σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε ό,τι και στη ΔΕΘ, προ εβδομάδων, να εμφανιστεί συναινετικός και ενωτικός απέναντι στους υψηλούς στα όρια του διχασμού τόνους του Πρωθυπουργού και, παράλληλα, έθεσε στο τραπέζι μία συγκεκριμένη δέσμη ιδεών και προτάσεων που συνιστούν το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ.

«Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη να καταθέτει συγκεκριμένες και, κυρίως, εφαρμόσιμες και επεξεργασμένες προτάσεις συνιστά τομή ως προς τον τρόπο που λειτουργούσε η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι σήμερα» σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η αλλαγή ύφους και πολιτικούς υποδείγματος ήδη αναγνωρίζεται από τους πολίτες.