«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «σε κανένα σημείο» δεν προσπάθησε η κυβέρνηση να εκφοβίσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ή να τον πιέσει σε παραίτηση. Είπε ότι την υπόθεση με τη σύζυγό του κ. Στουρνάρα έχει λυθεί και δεν είχε καμία σχέση με τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ερωτηθείς για το τι εντύπωση μπορεί να προκάλεσε η όλη υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως η ανεξαρτησία της ΤτΕ «υπάρχει και θα προστατεύσει». «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο να γίνει θέμα για την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η χώρα μας ίσως μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικά εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος έως τα Χριστούγεννα.

Είπε ότι η ερχόμενη αξιολόγηση συνδέεται στενά με το χρέος και εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις και στα δύο ζητήματα έως το τέλος του έτους.

Υποστήριξε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι στην πράξη ο τελευταίος σημαντικός σταθμός για την ολοκλήρωση τους προγράμματος στήριξης, καθώς στη συνέχεια «δεν απομένουν πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν μερικές αξιολογήσεις το 2017 αλλά στην πραγματικότητα όλο το πακέτο είναι εκεί [στις δύο πρώτες αξιολογήσεις]», είπε.