current views are: 8

29 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:29

Άγρια σύγκρουση στην εξεταστική για την Attica Bank

Σε σύγκρουση για την υπόθεση της Attica Bank, εξελίχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Δημοσίευση 12:29’

Σε σύγκρουση για την υπόθεση της Attica Bank, εξελίχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Σε σύγκρουση για την υπόθεση της Attica Bank, εξελίχθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του διευθυντή επιθεώρησης της ΤτΕ,  Γ. Πάσχα, ο κ. Τζαβάρας της ΝΔ πήρε το λόγο και κατήγγειλε τα όσα συνέβησαν στην Attica λέγοντας πως υπήρξε παρανομία επειδή το ΤΣΜΕΔΕ ενέκρινε να δώσει τμήμα πέραν του 23% των αποθεματικών του στην ΑΜΚ της τράπεζας διακινδυνεύοντας τις συντάξεις των μηχανικών.   

«Τον Αύγουστο του 2014 ο κ. Σπίρτζης ως πρόεδρος του ΤΕΕ, εισηγήθηκε την επένδυση διαθεσίμων του ΤΣΜΕΔΕ στην αγορά μετοχών της Attica προκειμένου όχι να γίνει επένδυση αλλά να παρέμβει στην ολιγοπωλιακού χαρακτήρα τραπεζική αγορά και να έχει την άνεση να κάνει χειρισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Ο κ. Πάσχας αντίτεινε πως η Τράπεζα της Ελλάδας δεν αναμειγνύεται στις αποφάσεις των μετόχων για ΑΜΚ. Ωστόσο ο κ. Τζαβάρας επέμεινε.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Φάμμελος που είπε πως το ΤΕΕ δεν έχει μετοχές της Αττικής ούτε αποφασίζει για το ΤΣΜΕΔΕ, αφήνοντας αιχμές για το στέλεχος της ΝΔ κ. Στασινό πως δεν είχε αντίρρηση στην επένδυση.

«Είστε ψεύτες και προπαγανδιστές! Ο κ. Στασινός ήταν αντίθετος! Ήταν πρόταση κ. Σπίρτζη ως εκπροσώπου της δημοκρατικής συμπαράταξης», είπε σε έξαλλη κατάσταση ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Θα κλάψετε στο τέλος και εσείς και ο πρωθυπουργός».

«Πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα», απάντησε ο κ. Φάμμελος σχολιάζοντας την πρόταση Τζαβάρα να ασχοληθεί η επιτροπή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Είναι πολύ σοβαρό θέμα που κάποιοι διασπάθισαν τα χρήματα εκείνων που περιμένουν να πάρουν σύνταξη», συνέχισε ο κ. Τζαβάρας για να συνεπικουρήσει ο κ. Μηταράκης: «και δόθηκαν τα λεφτά αυτά για την αγορά τηλεοπτικού σταθμού».

«Είναι μια φαντασίωση που φτιάξατε για να έχετε βαρβάρους», απάντησε ο κ. Φάμμελος για να επανέλθει ο συνάδελφός του από τη ΝΔ: « είστε όλοι ψεύτες και ανάλγητοι»

«Σας ενοχλεί ότι ένα ταμείο έχει καταθέσεις με ασφάλεια. Ασκήθηκε δίωξη στον ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυρόπουλο με αφορμή το πόρισμα Καλούδη. Θα προστατεύσουμε τη τράπεζα Αττικής», είπε μέσα στο πανδαιμόνιο των παράλληλων μονολόγων στο οποίο επιδόθηκαν οι δύο βουλευτές.

«Είδαμε πως τη προστατεύσατε! Κανένα άλλο ανέκδοτο έχετε να πείτε; Θα μετανιώστε που λέτε ψέματα!», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

Για τα δάνεια των κομμάτων

Ο κ. Πάσχας έδωσε απάντηση και στο ερώτημα για τα δάνεια των κομμάτων. Όπως είπε, βάσει του πορίσματος που έχει συνταχθεί στις 30/6/2010, οι δανειακές υποχρεώσεις αγγίζουν τα 205.625.000. Για 90% των δανείων αυτών έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για πιθανές ζημίες στις τράπεζες, ενώ από τα τραπεζικά ιδρύματα μόνο η Πειραιώς (που έχει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής) τα έχει καταγγείλει. Ωστόσο το συνολικό ποσό της οφειλής των κομμάτων είναι αρκετά υψηλότερο καθώς στο αρχικό κεφάλαιο έχουν προστεθεί και οι  μη καταλογισμένοι τόκοι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (τα μικρά κόμματα της μεταπολίτευσης) έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους σε βαθμό που να θεωρείται ομαλή η εξυπηρέτησή τους, γεγονός που έχει οδηγήσει την ΤτΕ να μην σχηματίσει προβλέψεις (πιθανούς κινδύνους δηλαδή) γι’ αυτά. Ακόμα, υπάρχει άλλος ένας μικρότερος δανεισμός ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ ο οποίος όμως δεν ετέθη στο πόρισμα της ΤτΕ του 2014’ λόγω του μικρού του όγκου.

«Το ύψος των δανείων των κομμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν θα ήθελα να ακούσω ότι τα δάνεια αυτά δεν θα πληρωθούν ποτέ», είπε ο κ. Πάσχας σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.


σχετικα αρθρα