current views are: 4

29 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:13

Τα μαζεύει η Κομισιόν για τους «Τσάμηδες»

Τοποθέτηση στο λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» έκανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Δημοσίευση 14:13’

Τοποθέτηση στο λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» έκανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Τοποθέτηση στο λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα» έκανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Επιτροπή χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε:

«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».

Σε ότι αφορά το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», η Μάγια Κοντσίγιαντσιτς  απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».


σχετικα αρθρα