Για ψεύδη κατηγορεί την Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση, για τις διαστάσεις που πήρε η δήλωση του αυστριακού επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν περί διαλόγου Αθήνας –Τιράνων για τους τσάμηδες, αλλά και τις «διευκρινιστικές δηλώσεις» της εκπροσώπου της Εκπροσώπου της Επιτροπής, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, οι οποίες κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν την Αθήνα.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις της Κοντσίγιαντσιτς, σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρία Σπυράκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι».

Νωρίτερα η Κομισιόν προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας πως η  Επιτροπή χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε:

«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».