«Τα ζητήματα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη προσοχή στη χώρα μας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ίδρυμα Konrad Adenauer στο Ινστιτούτο Goethe, με θέμα: «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη». 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τα εν λόγω ζητήματα βρίσκονται, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου διαπιστώνουμε ότι, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας για τη Γαλλική προεδρική εκλογή υπάρχει σχεδόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα, παρά για τα ζητήματα που αφορούν την ίδια την οικονομία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή» καθώς «είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών» και υπογράμμισε ότι στην «Ελλάδα έχουμε ένα θετικό παράδειγμα στη Θράκη, ως ενός χώρου πολιτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης. Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και πρέπει να το υποστηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί. Και πρέπει να κατοχυρώσουμε και να επενδύσουμε και να χτίσουμε πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που μπήκαν πριν από περίπου 25 χρόνια».

Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο ισλαμικό και αραβικό κόσμο Ζιλ Κεπέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χάθηκαν 10 χρόνια που δεν συζητήθηκε το θέμα ανάμεσα στους ειδικούς αναλυτές και τους πολιτικούς», σκιαγράφησε τις τρεις ηλικίες του Τζιχαντισμού, τονίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο να καταλάβουμε την κοσμοθεωρία των ανθρώπων αυτών για να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού» και σημείωσε ότι «το ερώτημα στη Γαλλία είναι για πόσο χρόνο θα συνεχιστεί η αιματοχυσία και οι επιθέσεις. Έως ότου η κοινωνία μας αντιδράσει, με πογκρόμ , καίγοντας τζαμιά ή με επιθέσεις κατά αθώων ανθρώπων; Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή για την πολιτική. Πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνίες σε μια πολιτική πρόκληση. Τα ίδια αρχίζουν σιγά σιγά να συμβαίνουν και στην Γερμανία».