Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εκφράζει την δυσφορία της για την Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία η ίδια είχε αποδεχθεί και συνυπογράψει( δια χειρός Ισμέτ Ινονού, το 1923).  

Το 1986 ο Τουργκούτ Οζάλ δήλωσε: «Η παρούσα κατάσταση η οποία υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι ικανοποιητική. Εαν η Τουρκία ήξερε που θα την οδηγούσε η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν θα την είχε υπογράψει ποτέ. Εμείς δεν ξεχνούμε ότι χάσαμε μέσα από τα χέρια μας τα νησιά, τα πάτρια εδάφη». 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» (εκδόσεις «Ποιότητα» ), σημειώνει : «Το status quo που διαμόρφωσαν τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία κατά ένα απερίσκεπτο τρόπο εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα, περιόρισε σε σημαντικό βαθμό το πεδίο δράσης της Τουρκίας στη θάλασσα» (σελ. 248). 

Τα ίδια είπε και ο Ερντογάν. Όμως υπάρχει μια ευδιάκριτη ,θεμελιώδης  διαφορά τουλάχιστον σε σύγκριση με την δήλωση Οζαλ : εκείνος δεν αφήνει αιχμές εναντίον του Κεμαλικού καθεστώτος. Ο Ερντογάν-σε κάποιο βαθμό και ο Νταβούτογλου- ξιφουλκεί κατά του Κεμαλισμού, που θεωρούσε επιτυχία για την Τουρκία την Συνθήκη της Λωζάνης: «Ορισμένοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας την Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη».  

Ο στόχος προφανής: να βληθεί ο Κεμαλισμός, που συγκινεί ικανό μέρος της τουρκικής κοινωνίας, και να συνδεθούν οι ευθύνες του για τα προβλήματα που δημιούργησε στην Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης, με κάτι ανάλογο σημερινό: την πρόσφατη  απόπειρα πραξικοπήματος!

Όμως η δήλωση Ερντογάν δεν απευθυνόταν μονάχα στο εσωτερικό της χώρας του. Υπενθύμιζε ταυτόχρονα την μόνιμη  επιδίωξη της Τουρκίας για αλλαγή του staus quo στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδος (γκρίζες ζώνες κλπ), αλλά και το ενδιαφέρον της για την Μοσούλη και την ευρύτερη περιοχή. Σύμπτωμα νεοοθωμανισμού ευκρινές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε την κυριαρχία της περιοχής αυτής, βάσει της Συνθήκης των Σεβρών (1920).Το νέο καθεστώς υπο τον Κεμάλ, κατά τις διαπραγματεύσεις στην Λωζάνη,  δεν ενδιαφέρθηκε για την επιστροφή των εδαφών αυτών, όπου κυριαρχούσε το Κουρδικό στοιχείο, με το επιχείρημα ότι θα επιβαρυνόταν το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία

Πολύπτυχη και πολλών στοχεύσεων η δήλωση Ερντογάν. Σε ο,τι αφορά την χώρα μας, δεν προοιωνίζεται παρά νέους μπελάδες και προβλήματα. Ειδικά στην δύσκολη αυτή συγκυρία, με το Κυπριακό σε κρίσιμη στιγμή, και το Προσφυγικό να εξελίσσεται σε  βραχνά και βρόχο για την Ελλάδα. 

Υ.Γ. (1) : Αναντίστοιχη προς το ειδικό βάρος της δηλώσεως Ερντογάν η αντίδραση του ημετέρου  Υπουργείου Εξωτερικών . Η τυπική υπόμνηση της νομιμότητας δεν αρκεί. Ουτε βοηθούν οι χαμηλοί τόνοι όταν επισυμβαίνουν προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας. 

Υ.Γ. (2) : Απαράδεκτη η δήλωση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ισες αποστάσεις και βολικές κοινοτοπίες για ειρηνική διευθέτηση κλπ, τη στιγμή ο Ερντογάν βάλλει τεχνηέντως εναντίον της Συνθήκης της Λωζάνης. 

Υ.Γ. (3) : Δυστυχώς, την μόνιμη επιδίωξη της Τουρκίας για «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο, αποδέχθηκε η κυβέρνηση Σημίτη με την περιώνυμη  «Συμφωνία της Μαδρίτης». 

Υ.Γ. (4) : Σε σύγκριση με την Συνθήκη των Σεβρών, η Λωζάνη αποτελεί θετική εξέλιξη  για την Τουρκία