Καθησυχαστικός ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από την κρίση της Deutsche Bank εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που είχε συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας». Ο κ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Για την Attica Bank επεσήμανε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και η νέα διοίκηση έχει την πλήρη στήριξη της ΤτΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού περνάει από έντονες αναταράξεις, ενώ σήμερα έπεσε κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποιαεπενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Ωστόσο, σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

«Η τράπεζα σίγουρα επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα και την πτώση. Το γεγονός ότι είναι η Νο1 τράπεζα με το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο παγκοσμίως, αυτό αρκεί» σχολιάζει ο James Woods, στρατηγικός αναλυτής της Rivkin Securities στο Σίδνεϊ.