current views are: 5

30 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:19

Μάζης στο Newpost: Τι κρύβει η παρέμβαση Ερντογάν και πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα

Πώς αναλύει ο  γνωστός καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας την παρέμβαση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Δημοσίευση 18:19’

Πώς αναλύει ο  γνωστός καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας την παρέμβαση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σε λόγους ουσιαστικά εσωτερικής συσπείρωσης αλλά και εκβιαστικά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον ενόψει των προεδρικών εκλογών αποδίδει ο Γιάννης Μάζης την «θρασύτατη», όπως χαρακτηρίζει, ερντογανική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μιλώντας στο Newpost ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί το τι κρύβει η παρέμβαση του τούρκου προέδρου που αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία ορίστηκαν τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων κρίνει σκόπιμη μια έντονη και αποφασιστική αναφορά των Αθηνών προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και θέτει ως απαραίτητη την συμπαράταξη των υπολοίπων κομμάτων προκειμένου να αναχαιτιστεί η επικίνδυνη και αλαζονική συμπεριφορά της γείτονος χώρας με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ.

Όπως παρατηρεί «σε αυτό το επίπεδο δεν έχουμε ξανά παρόμοια δήλωση, όμως είναι γεγονός ότι η Λωζάνη τα τελευταία χρόνια υπόγεια και σε διπλωματικά τραπέζια αμφισβητείται».

«Δεν άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας αλλά έγινε θρασύτερη και αν κρίνουμε την στάση της ελληνικής πλευράς που ήταν πάντα ήπια, πολιτισμένη, ευρωπαϊκού επιπέδου και με φιλική διάθεση απέναντι στο προαναφερθέν αποτέλεσμα τότε θα καταλάβουμε ότι επαληθεύεται και πάλι η παροιμία ότι η τίγρης δεν ημερεύει επειδή την χαϊδεύεις κατά τη φορά του πέλους» σχολιάζει.

Επίσης, συμπληρώνει, επαληθεύεται η ιστορική εμπειρία της πολιτικής Τσάμπερλεϊν απέναντι στον Χίτλερ ότι δηλαδή η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την ήπια συμπεριφορά και τη διπλωματία μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας.

Την θεωρεί αδυναμία και ηττοπάθεια.

Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους έγινε η αναφορά Ερντογάν

  • Καταρχάς έγινε για την εσωτερική συσπείρωση στην Τουρκία με την εμφάνιση ενός κοινού εχθρού, όλων των πολίτικων και κοινωνικών δυνάμεων της γείτονος, των Ελλήνων, της Ελλάδας.
  • Δεύτερον έγινε προς εκβιασμό της Ουάσιγκτον ενόψει προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Η Τουρκία επιδιώκει να λάβει τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα από μια ανανικού τύπου «επίλυση» του Κυπριακού μέσω του ανωτέρω εκβιασμού εκμεταλλευόμενη την επιθυμία της διοικήσεως Ομπάμα να παρουσιάσει προ των εκλογών θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.
  • Τρίτον τον εκβιασμό αυτόν εντείνει η στάση της Τουρκίας με τις συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής με τη Μόσχα για τη δρομολόγηση διελεύσεως ρωσικών υδρογονανθράκων από τα εδάφη της Τουρκίας προς την ΕΕ.
  • Τέταρτον ο γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας υπό το βάρος αυτών των εκβιασμών προς την Ουάσιγκτον είναι ο άξονας Δυτική Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος.
  • Αυτού του είδους η αιτιολόγηση από πλευράς Ερντογάν απευθύνεται προς την Ουάσιγκτον που θέλει να πιέσει ακόμη μια φορά, θεωρώντας την υπεύθυνη για το αποτυχόν πραξικόπημα, με σκοπό την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
  • Επίσης αν εξετάσουμε το λεξιλόγιο της αναφοράς, της θρασύτατης αυτής ερντογανικής αναφοράς στη Λωζάνη θα καταλάβουμε ότι στοχεύει στην προσπάθεια ενεργοποίησης της Συμφωνίας της Βιέννης του ’69 η οποία προβλέπει, πάντα υπό ορισμένες συνθήκες, αναθεώρηση υπαρχουσών υπογραφεισών συνθηκών όταν οι αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφησαν έχουν αλλάξει.

Όσο για το αν προβλέπεται κάποια αναθεώρηση επισημαίνει: «Έχω επανειλημμένως πει ότι διεθνές δίκαιο καλείται το εθνικό μας συμφέρον εφοδιασμένο με στρατό, ναυτικό και αεροπορία».

«Συνεπώς» συνεχίζει «όλα εξαρτώνται από τη στάση της Ελλάδας και το πώς θα χρησιμοποιήσει τη δυτική δυσαρέσκειά κατά της Τουρκίας υπέρ  της διπλωματίας της».

Σύμφωνα με τον καθηγητή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, από το οποίο έστειλε μήνυμα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «θα πρέπει να γίνει μια έντονη και αποφασιστική αναφορά των Αθηνών προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ όπου θα τονίζεται η ανάγκη συνετισμού της Τουρκίας όπως επιβάλει το πλαίσιο των υποχρεώσεων της ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και την αποφασιστικότητα των Αθηνών να μην απεμπολήσουν σε καμιά περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του ελλαδικού χώρου έναντι οιουδήποτε κόστους».

Μόνο μια τέτοια σαφής και αποφασιστική κίνηση από πλευράς Αθηνών συνοδευόμενη και από την πολιτική συμπαράταξη των υπολοίπων κομμάτων μπορεί να αναχαιτίσει την επικίνδυνη και αλαζονική συμπεριφορά της γείτονος χώρας με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ.

Αν σκεφτούμε δε ότι τα τελευταία δύο 24ωρα είμεθα μάρτυρες της διακοπής της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο θέμα της Συρίας και της ανταλλαγής εκατέρωθεν απειλών, το τελευταίο που θα εξυπηρετούσε την αμερικανική και νατοϊκή πολιτική στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θα ήταν η ανάφλεξη της νοτιοανατολικής Πτέρυγος του ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα