Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η διακοπή της συζήτησης στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, μία ενέργεια με έντονο παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση, σχολιάζοντας την διακοπή της συνεδρίασης ανέφερε πως αυτή έγινε «για διαδικαστικούς λόγους». Οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαίωσαν πως «οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελίσσονται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν ως αίτημα τη διακοπή του διαγωνισμού».

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, επέμεινε στην πάγια θέση της, δηλαδή τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, τον οποίο θα διεξάγει το ΕΣΡ. «Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μία αποστροφή η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγόρησε λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για «αδιανόητη δήλωση» και τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευσης «στοχοποιεί μία δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή»».

Ανταπαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μαύρη προπαγάνδα από το Μέγαρο Μαξίμου. Παραποιεί, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί. Όλοι θυμούνται πολύ καλά ποιος παρεμβαίνει συστηματικά, ωμά και κυνικά στο έργο της Δικαιοσύνης» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχιστεί για πάντα».

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Ποτάμι, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΣτΕ σημείωσε πως «δημιουργείται βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας», και πρόσθεσε:

Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα.

«Θεσμοί και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύουν το κύρος τους και να λειτουργούν μακριά από κάθε μορφή χειραγώγησης», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το παρασκήνιο της διακοπής

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διεκόπη έπειτα από μία ώρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Newpost, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί φάινεται πως ενοχλήθηκαν  από μία άτυπη τοποθέτηση του Προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καθώς για τους ίδιους  τα θέματα αυτά που έθεσε ο πρόεδρος είναι αυτονόητα .Ιδιαίτερα  με το δεδομένο ότι πρόκειται για ανώτατους λειτουργούς με υψηλό κύρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στην εξέταση τυπικών θεμάτων, που παράλληλα είναι ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές και αν το δικαστήριο μπορεί να μπει στα θέματα ουσίας που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.

Λίγο  μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να διακοπεί.