Ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν δηλαδή το Βερολίνο θα είναι πιο πρόθυμο να διαπραγματευθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενδεχομένως να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αξιωματούχος, «το ΔΝΤ ίσως να μην μπει στο πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές». Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο εντείνει τις πιέσεις του προς το Βερολίνο για το ελληνικό χρέος, με τη γερμανική κυβέρνηση ωστόσο προς το παρόν να εμφανίζεται κάθετη και να μην συζητά αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως είχε γράψει μέσα στην εβδομάδα η εφημερίδα Handelsblatt. «Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προχτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε πως για το Βερολίνο, το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα. «Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό», είχε πει κατά τη συζήτηση στη Bundestag παρουσία και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πάντως, στις Βρυξέλλες θεωρούν πως η πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων προχωρά ομαλά και η δόση των 2,8 δις. ευρώ θα έχει εκταμιευθεί μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.