Εκτιμώ ότι δεν συμφέρει τον Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. Aυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Εν μέσω φόβων ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει σε νέο κύμα προσφύγων να κινηθεί προς τα ελληνικά νησιά, ο κ. Δρίτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι μεν έτοιμη αλλά ταυτόχρονα ποτέ δεν μπορεί να είναι πραγματικά έτοιμη για να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό, καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Τόνισε δε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα μακρόπνοο ζήτημα που θα απασχολεί για πολύ καιρό την Ελλάδα και την Ευρώπη, ειδικά όσο συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία.

Όσον αφορά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Δρίτσας είπε πως ότι πρόκειται για απαράδεκτες και απορριπτέες τοποθετήσεις, που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε ότι η στάση του τούρκου προέδρου καταδικάζεται από το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μείωση σε τουριστικές αφίξεις που καταγράφηκε φέτος σε νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι το προσφυγικό δεν ήταν η μοναδική αιτία του προβλήματος, αποδίδοντας τη μείωση στις αφίξεις και στα γεγονότα στην Τουρκία – όπως το πρόσφατο πραξικόπημα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Διευκρίνισε πάντως ότι ο προβληματισμός των νησιωτών είναι σεβαστός και κατανοητός.