current views are: 5

3 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση04:22

Χρέος και εκλογές πάνε μαζί (;)

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι την εβδομάδα αυτή θα μπουν οι βάσεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας για τον επόμενο χρόνο.

Δημοσίευση 04:22’

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι την εβδομάδα αυτή θα μπουν οι βάσεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας για τον επόμενο χρόνο.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι την εβδομάδα αυτή θα μπουν οι βάσεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας για τον επόμενο χρόνο. Βάσεις που θα μπουν όμως στο εξωτερικό, στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το περίφημο Washington Group (με τη συμμετοχή της Κρ. Λαγκάρντ και του Π. Τόμσεν από τη μια, του Β. Σόιμπλε, του Μ. Ντράγκι, του Π. Μοσκοβισί, του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Τ. Βίζερ από την άλλη).

Το δίλημμα, συνοπτικά, το εξής: Αν θέλει η Ευρώπη τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα, τούτο συνεπάγεται συμφωνία σε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους μας. Όμως νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε μια προεκλογική χρονιά (2017)  για Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους είναι αδιανόητη, όταν από την άλλη το γερμανικό κοινοβούλιο θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του Ταμείου.

Άρα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Διχογνωμία που έχει αρχίσει να επηρεάζει και την ελληνική κυβέρνηση. Άλλοι, όπως ο Πρωθυπουργός, περιμένουν κάτι ουσιαστικό ως τα Χριστούγεννα, την ώρα που ορισμένοι άλλοι κοιτούν στη μετά το 2018 περίοδο. Δεν είναι όμως και η μοναδική διαφωνία στο υπουργικό σχήμα. Κάποιοι Υπουργοί με επικεφαλής τον Ε. Τσακαλώτο συναινούν σε οριακές υποχωρήσεις στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει μετά δύο εβδομάδες, με αντάλλαγμα τη ρύθμιση για το χρέος. Την ώρα που άλλοι Υπουργοί, περισσότερο απαισιόδοξοι αυτοί, εκτιμούν πως δεν θα δεσμευτούν οι εταίροι για το χρέος τώρα, ως εκ τούτου δεν βλέπουν και κανένα λόγο για ουσιαστικές υποχωρήσεις στην επόμενη αξιολόγηση, πόσω μάλλον που το βασικό «αγκάθι» είναι τα εργασιακά. Θέμα που είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει ωστόσο και ένα ακόμη θέμα: Αν από την απάντηση στο ερώτημα, «θα πάρουμε κάτι για το χρέος μέσα στο έτος;», εξαρτώνται και άλλα θέματα, όπως οι πολιτικές εξελίξεις; Επί του παρόντος η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ιδέα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αν και με βάση το βαρόμετρο της Public Issue (για λογαριασμό της «Αυγής») το «ναι» στις πρόωρες εκλογές πήρε για πρώτη φορά «κεφάλι»: 51% έναντι 46% εκείνων που απάντησαν πως «μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές». (Τον περασμένο Ιούλιο, στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, υπέρ των πρόωρων ήταν το 41%, αλλά «κατά» τοποθετούνταν το 57%).

Πάντως, μια καλή ρύθμιση για το χρέος μπορεί να αποτελέσει πειστικό αφήγημα για εκλογές. Όταν, από την άλλη, το «πάγωμα» για ένα χρόνο, μπορεί να συνεπάγεται μεγάλη φθορά για την κυβέρνηση.


σχετικα αρθρα