Το σύνολο της γαλάζιας ηγεσίας περιμένει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε το απόγευμα στα επίσημα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Οι Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και το Σάββατο στην Τήνο, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να δώσουν το παρών, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα ενότητας της Ν.Δ., σε μία συγκυρία που το γαλάζιο επιτελείο εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να οδηγεί σε εκλογικές εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. ήταν ότι το κόμμα βρίσκεται σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ένας μικρός αριθμός στελεχών στο πλευρό του έχουν δουλέψει μεθοδικά στο παρασκήνιο προκειμένου να εκτονωθούν οι όποιες εντάσεις ενώ φαίνεται πως με την καραμανλική πτέρυγα έχει επιτευχθεί μία βασική πολιτική συμφωνία. Κρίσιμη πτυχή αυτής είναι και η ανανέωση του κόμματος, την οποία ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς. Χθες εξάλλου ανακοινώθηκε και η συγκρότηση του μητρώου στελεχών, που αναμένεται να λειτουργήσει ως δεξαμενή για τη στελέχωση του κόμματος και των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η καραμανλική πτέρυγα ουδεμία διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια Μητσοτάκη για διεύρυνση έχει. Υπό την αίρεση ότι το άνοιγμα πχ προς το Κέντρο δεν μπορεί να οδηγεί ώστε να μείνει ακάλυπτο και το δεξιό τμήμα της παράταξης, στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικοί σημειώνουν ότι είναι προφανής η ευχέρεια του Προέδρου να συγκροτήσει τους συνδιασμούς.

Οι ίδιες πηγές εξάλλου εμφανίζονται έως και θετικοί στην ενσωμάτωση στα ψηφοδέλτια ακόμη και στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ιδανικά όσων έχουν ισχυρό στίγμα στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση και, συνεπώς, μπορούν να προσθέσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, η εκτίμηση για μία σειρά άλλων, πρωτοκλασάτων στελεχών των κυβερνήσεων Σημίτη είναι ότι όχι μόνον δεν συνιστούν διεύρυνση και ανανέωση του κόμματος αλλά, αντιθέτως, ενδεχόμενη παρουσία τους μπορεί να λειτουργήσει υπονομευτικά για την δυναμική του κόμματος.