«Η χρήση χημικών, ανεξαρτήτως συνταξιούχων, είναι απολύτως απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση, γενικώς είναι μία βεβαρημένη κατάσταση που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαδηλώσεις», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «η άμεση αντίδραση από τον Υπουργό σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να σκεφτούμε να απαγορευτούν απολύτως. Δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των πολιτών και του… πολιτικού συστήματος. Έχουν περάσει δεκαετίες έντονων διαδηλώσεων και αντιπαραθέσεων χωρίς να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι. Είμαι απόλυτος γι’ αυτό το ζήτημα.

Αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, είπε χαρακτηριστικά: 

Ο κ. Τόσκας είναι έμπειρος, κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει καταλλαγή και πρόληψη, αντί να υπάρχουν οι χθεσινές ή άλλες σκηνές που δημιουργούν πρόβλημα στην δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού. Κάθε υπουργός έχει πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο του. Πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση από αυτές τις μεθόδους τελεσίδικα. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημαίνει ότι κάθε υπουργός παίρνει την επιπλέον ευθύνη να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές.

Ερωτηθείς για την πορεία της κυβέρνησης ο κ. Βούτσης απάντησε πως «το αποτύπωμα που θα αφήσουμε ως κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στη διάρκεια του χρόνου, σε βάθος επόμενης τα τριετίας. Είναι εμπροσθοβαρή τα δημοσιονομικά μέτρα στο μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, από εδώ και πέρα τα πράγματα για την οικονομία μπορούν να πάνε καλύτερα. Να δοθεί η δυνατότητα επαναπροσέγγισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Είναι μικρό το ποσοστό της μείωσης της ανεργίας αλλά είναι υπαρκτό. Όλοι οι δείκτες έχουν ένα ασθενές αλλά θετικό πρόσημο. Πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα. Ευρύ πεδίο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που λέγαμε να υποδεχτούμε την κρίση με την κοινωνία όρθια είναι υπό δοκιμασία τώρα, πλην όμως αχνοφαίνεται στον ορίζοντα».

«Τα 5,4 δισ. ευρώ ψηφισμένων μέτρων ήταν μέσα στους όρους, ελπίζουμε να αρθούν στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Τα ασφαλιστικά είναι επώδυνα και βαραίνουν και στον προγραμματισμό μας, πλην όμως είναι στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης και πολύ γρήγορα θα επανορθωθούν κατηγορίες που έχουν μέσα στην εξαετία αναλάβει βαρύτατο κόστος της κρίσης. Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε το τι παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Έχουν υπάρξει και θετικά μέτρα που δημοσίως κάποιοι δεν τα καταμετρούν. Μιλάω για την καθολική ασφάλεια, την αλληλεγγύη, την έστω και λίγο μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε.

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ενώ εκτίμησε πως η υπόθεση Καλογρίτσα δεν αποτελεί σκάνδαλο. «Δεν συμφωνώ με τη διατύπωση περί «σκανδάλου Καλογρίτσα». Εμφανίστηκε, δεν είχε να δώσει και έχασε εκατομμύρια. Πήρε την ευθύνη του ο κος Καλογρίτσας. Όπως έχουμε ευθύνη κι εμείς και ο κάθε υπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ πρώτος προ διετίας στην επιτροπή της Βουλής αλλά και όταν έγινε η συζήτηση για τον νόμο «Παππά», τοποθετήθηκα μέσα στη Βουλή. Όλη η συζήτηση την εποχή των παχιών αγελάδων οδηγούσε στο ότι η διαφημιστική αγορά, που είναι το οξυγόνο για τα κανάλια, δεν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει επιχειρηματικά σχέδια πέραν ορισμένου αριθμού αδειών. Θα μπορούσε να είναι 5 θα μπορούσε να είναι 3. Το αίτημα από την αντιπολίτευση ήταν οι οκτώ να πάρουν όλοι και να ανανεώσουν τις μη σύννομες άδειες που είχαν. Αυτό ήταν δώρο στη διαπλοκή και σπρώξιμο επιχειρηματιών. Σε έναν βαθμό ο αριθμός των αδειών μπορεί να διασφαλίσει τη μη διαπλοκή. Όχι ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κανάλι και να υπάρχει αγριότατη διαπλοκή», είπε ο κ. Βούτσης. 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Αρχιεπισκόπου και την κόντρα με τον Νίκο Φίλη, ο πρόεδρος της Βουλής είπε:

Δεν αιφνιδιάστηκα, ( από τις δηλώσεις Ιερώνυμου). Η διατύπωση όλων των απόψεων δημοσίως χωρίς ακρότητες συμβάλει στο να βρεθούν οι γέφυρες και να διευκρινιστεί ο ρόλος του κράτους και ο σημαντικός ρόλος της Ιεραρχίας. Είναι η αφετηρία για να βρεθούν συνθέσεις και ρόλοι. Όλοι μας πρέπει να δούμε το μερίδιο της ευθύνης μας. Ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά, έχουν προσδοκίες από όλους. Το θέμα των θρησκευτικών είναι θέμα της πολιτείας. Έπρεπε όλοι να δεχτούν πως έχει γίνει σημαντική δουλειά στο υπουργείο Παιδείας. Δεν θα είναι εύκολο ξανά για επόμενους υπουργούς να βάζουν σε τάξη τα σχολεία τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα ανασχηματισμού, απάντησε ότι «είναι απολύτως θέμα του πρωθυπουργού (ο ανασχηματισμός). Αυτός γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις προτεραιότητες και την αποτίμηση του έργου ανά τομέα. Κλείνει τώρα και το δεύτερο μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Να κλείσει εγκαίρως μέσα στο '16 η δεύτερη αξιολόγηση και να έχει κερδηθεί η υπόθεση του χρέους».

Τόνισε ότι τότε θα χρειαστεί επαναπροσδιορισμός και κυρίως επαναπροσέγγιση με την κοινωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.