Με μια διακριτική αλλά σαφή αιχμή στον Γιάννη Στουρνάρα για ολιγωρία στη διαχείριση της Attica Bank τη περίοδο που ήταν υπουργός των Οικονομικών, εμφανίστηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Προβόπουλος. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε λάθος την επιβολή των capital controls.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αναγνώρισε πως η Attica είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και την εσωτερική διακυβέρνηση. «Για παράδειγμα έστειλα επιστολή και σε υπουργούς ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα διοίκησης με το ίδιο πρόσωπο να είναι και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Υπήρξε ολιγωρία από τον υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «ήταν και ο κ. Στουρνάρας στο τέλος. Υπήρξε πρόοδος αλλά αργή».

Από κει και πέρα ο κ. Προβόπουλος δεν είδε καμία ευθύνη της ΤτΕ στη διαχείριση της κρίσης, τη χρηματοδότηση των κομμάτων ή και των ΜΜΕ. Σε όλα τα παραπάνω απέδωσε τις ευθύνες στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα: 

Τα προβλήματα που βρήκαμε είναι μέχρι εκεί που φτάνει η αρμοδιότητά μας. Εάν οι ίδιοι (τραπεζίτες) θέλουν να δίνουν επικίνδυνα δάνεια είναι στο χέρι τους. Κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει.

Γενικότερα ο πρώην διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε νόμιμες τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ, επιλέγοντας όμως να κρίνει μόνο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκρισή τους και όχι τα χαρακτηριστικά αυτών καθ’ αυτών των χρηματοδοτήσεων.  Ωστόσο διαφώνησε στ’ ότι η παροχή ως εγγύηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων έχει τα χαρακτηριστικά της κρατικής εγγύησης, λέγοντας πως κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι θα ακολουθούσε στο μέλλον και αν θα μπορούσαν αυτά τα δάνεια να αποπληρωθούν.

Ο πρώην κεντρικος τραπεζιτης τόνισε πως τα Capital controls πήγαν την Ελλάδα πίσω για δεκαετίες. « Ήταν μεγάλο λάθος , θα το πληρώνουμε αλλά δε νομοθετεί η ΤτΕ και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου αυτό», είπε.

Ο κ. Προβόπουλος, υποστήριξε ακόμα ότι «μόλις ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι αγορές έδωσαν χρόνο». Όταν όμως είδαν ότι η κρίση αντιμετωπιζόταν πολύ χαλαρά, τότε αντέδρασαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

«Τους είχα χτυπήσει το καμπανάκι ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 13% αλλά δεν συγκινήθηκαν», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι η χώρα θα κατρακυλήσει σε αυτόν τον κατήφορο. Κακώς έφτασε εκεί που έφτασε. Θα μπορούσε μέσα σε 2-3 χρόνια, αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να ταρακουνηθεί μεν αλλά να κρατήσει, να σταματήσει την κατηφόρα», είπε ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι η μείωση του ΑΕΠ εκείνο το διάστημα, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί στο ποσοστό του 15% αντί του 17%.

«Είμαστε σήμερα σε περίοδο που χάσαμε το 26% του ΑΕΠ και το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουμε πού θα πάει η χώρα. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλο επιβαρυντικό στοιχείο σε όλους τους τομείς», τόνισε. Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, αντίθετα από άλλες χώρες, δεν είχε καταρτίσει ποτέ ένα «business plan».

«Δεν υπήρξε ποτέ ένα business plan, για αυτό δεν βγήκαμε από την κρίση. Μας έλεγαν πάντα οι «τροϊκανοί» τι θα κάνουμε. Υπήρχε πάντα διαίρεση αντί για μόνιασμα. Είχατε διαιρέσει τον κόσμο σε πράσινους και βένετους. Δεν έγινε ποτέ παραγωγική συζήτηση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε άλλες χώρες η κοινωνία έδειξε εικόνα μεγαλύτερης συμφιλίωσης και σώθηκαν», υποστήριξε.