Χρόνος, προκειμένου όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρεθεί σε τέτοια θέση προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που έχει με το δημόσιο χρέος της, διαπίστωσε πως θα χρειαστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί για τη παρακολούθηση του χρέους, ο υπουργός των Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του αλλά και πολύ  ανήσυχος για την οριστική λύση του. Όπως εξήγησε είναι σημαντικό για την Ελλάδα τους προσεχείς μήνες να ληφθεί απόφαση που να δείχνει ένα «καθαρό δρόμο» στους επενδυτές για την επόμενη δεκαετία έτσι ώστε να φέρουν χρήματα στην ελληνική αγορά.

«Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουν ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Αν δεν παρθεί η πολιτική απόφαση, τότε ένας επενδυτής θα πει ότι θα πάρει και τη δική του απόφαση αργότερα. Οι αγορές πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν καθαρό διάδρομο για 10 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για να δείξει το μέγεθος του ζητήματος:

Είμαστε σε καλό δρόμο για το πώς θα γίνει βιώσιμο το χρέος και ο καθαρός διάδρομος για επενδύσεις αλλά είμαστε στα πρώτα στάδια για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ευρωπαίο χρέος στα πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ακόμα υποστήριξε πως κανείς από τη κυβέρνηση δεν είπε πως θα επιτευχθεί κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά πως « το χειρότερο αποτέλεσμα θα είναι να πάνε (σ.σ. οι δανειστές) πιο πίσω την απόφαση, θα είναι αρνητικό για τη χώρα», σημειώνοντας ότι στο τέλος του έτους θα πρέπει να αποφασιστούν τα μέτρα αυτά που θα  δώσουν τον διάδρομο. «Θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντικό βήμα και δε νομίζω ότι ο κ. Δραγασάκης θα έχει άλλη άποψη», είπε με νόημα.

«Μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη»

Πάντως πέραν των καθαρά ελληνικών προβλημάτων με τη διαχείριση του χρέους, τις προκλήσεις από την ανάγκη του «καθαρού διαδρόμου» για τους επενδυτές και τις αλλαγές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο υπουργός των Οικονομικών, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης σε επίπεδο ΕΕ. Αγγίζοντας τη λογική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο υπουργός, είπε πως έχει «μεγάλη ανησυχία» γιατί παρά τα τεράστια αποθέματα θέματα, η συζήτηση για το χρέος στην ΕΕ δεν τελειώνει. Σημείωσε δε πως πλέον δεν υπάρχει κοινή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αποτυχία των προγραμμάτων πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις χώρες του Νότου.

«Έχω τσακωθεί τόσες φορές με τον Στουρνάρα…»

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για τις απώλειες της οικονομίας από τη διαπραγμάτευση του 2015, είπε:

Έχω τσακωθεί τόσες φορές με τον Στουρνάρα που το έχω συνηθίσει. Του λέω ότι αυτά που λες δεν στέκουν, εδώ είναι τα κείμενα που το λένε, περιμένω να έχεις πιο πειστικά επιχειρήματα.

Τέλος δεν θέλησε- επειδή είναι ευγενικός άνθρωπος όπως είπε- να σχολιάσει τις εκθέσεις του ΔΝΤ και τις αστοχίες που κατά καιρούς έχει επιδείξει, ενώ εκτίμησε πως το Ταμείο θα βρει ένα συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό πρόγραμμα.