Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ένα να απαντά στον άλλον για θέματα της οικονομίας αλλά και περί εκλογών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του για την 42η επέτειο από την ίδρυση της ΝΔ σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση προς την κυβέρνηση την οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ως την «πιο απαξιωμένη στα χρόνια της μεταπολίτευσης» και επανέλαβε για ακόμη μια φορά το αίτημά του για εκλογές.

«Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία και ταπεινωτικές δεσμεύσεις όπως το υπερταμείο και ο κόφτης αναλήφθηκαν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι «μας περιμένουν ακόμη πρόσθετοι φόροι ύψους 2,5 δισεκατ. ευρώ».

Όπως σημείωσε οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν 21 δισεκατ. ευρώ. «Δεν είναι το κίνημα «δεν πληρώνω» που στήριξε ο κ. Τσιπρας, είναι το «δεν έχω να πληρώσω» που δημιούργησε ο κ. Τσιπρας», σχολίασε.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας σήμερα την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο του Σεπτεμβρίου και 1,4 δισ. για το εννεάμηνο έκανε λόγο για μια είδηση «που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου», δείχνοντας προφανώς τη Νέα Δημοκρατία.

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη με το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο.

Η αντιπαράθεση βέβαια δεν τελείωσε εκεί. Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και πάλι ζήτημα εκλογών.

«Η πολιτική αλλαγή είναι επείγουσα προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα.  Η αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο επικίνδυνη. Με τον Ρουβίκωνα αγκαλιά καταλύουν τις αξίες της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές μπορούν να φύγουν» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πέρυσι τέτοια εποχή πολλοί προεξοφλούσαν μακρά ηγεμονία Τσίπρα, και εμάς με περιφρόνηση. Σήμερα βλέπουν ισχυρό προβάδισμα ΝΔ και ηγεμονία της ΝΔ, όλοι συνειδητοποιούν ότι είμαστε η εναλλακτική λύση και μας αντιμετωπίζουν ως την αυριανή κυβέρνηση» είπε ακόμη ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Λίγη ώρα μετά το Μαξίμου σχολίαζε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει ότι έχει μπροστά του μακρύ χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση.

«Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του: Το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις – ακόμα και σημερινές – για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο. Το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γι` αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς γι` αυτόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκφωνεί ομιλίες όπως η σημερινή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει», καταλήγει το Μαξίμου.

Ανταπαντώντας η ΝΔ σχολιάζει ότι «ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο».

Πλήρωσαν το φόρο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, «που υποσχόταν ότι θα καταργήσει». Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών

«Οι φορολογούμενοι, που τους τελευταίους δύο μήνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές της εφορίας, έχουν ήδη υποστεί τον “κόφτη” των μισθών και των συντάξεών τους εξαιτίας και της υπερφορολόγησης που επέβαλλε αυτή η Κυβέρνηση», σημειώνει ακόμη στην ίδια ανακοίνωση και συμπληρώνει: «όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3,4 δις ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία».

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγει η ΝΔ.

«Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται!» σημειώνουν ανταπαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι.

Με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι ήδη στα ύψη, και ενώ έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από τους διαξιφισμούς μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία οι δυο τους προετοιμάζονται για σύγκρουση την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή για τη διαπλοκή.