Η χθεσινή κλιμάκωση της επίθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ήταν στρατηγική επιλογή του γαλάζιου επιτελείου και είχε δύο χαρακτηριστικά.

Καταρχήν ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε πρώτο ενικό πρόσωπο μιλώντας προς στα στελέχη του, για να δείξει ότι ως πρωθυπουργός εν αναμονή, όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του, παίρνει πάνω του το βάρος της προσπάθειας για να επέλθει η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα.

Δεύτερον, απευθύνθηκε στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τα κάλεσε «σε συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου». Πρόκειται επί της ουσίας για τη συνέχεια του ανοίγματος της ΝΔ, την οποία επιδιώκει προκειμένου να προσελκύσει τους πολίτες εκείνους που είτε είναι καιρό τώρα πολιτικά άστεγοι, είτε προτίθενται να επιλέξουν την ψήφο διαμαρτυρίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει την ψήφο αυτή, σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος, παρά τα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσε προς το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές για να «απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν», εμφανίστηκε ενωτικός και ως ο εγγυητής της σταθερότητας την επόμενη μέρα των εκλογών. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τα μέλη της Π.Ε. να επισημαίνουν στους πολίτες τρία πράγματα: ότι η πρόταση της ΝΔ εμπερικλείει τη Συμφωνία Αλήθειας –«θα δεσμευτούμε για δέκα και θα γίνουν και τα δέκα» είπε χαρακτηριστικά, ότι «θα παλέψουμε για το συμφέρον των πολλών» και τρίτον πως «στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να διχάσουμε».

Και το αίτημα για εκλογές όμως, όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης το στήριξε με το εξής πολιτικό επιχείρημα: «το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ήδη, παρήλθαν 14 από τους 36 μνημονιακούς μήνες και ακόμη δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Η κυβερνητική διγλωσσία μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα, παρατείνοντας την ύφεση. Με τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, το Πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και ταυτόχρονα, κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η σκλήρυνση της στάσης της ΝΔ απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ως η μόνη λύση, καθώς όπως λένε από την Πειραιώς, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της λαϊκής βούλησης, κάτι που καταγράφεται πλέον έντονα και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έμπειρους εκλογικούς αναλυτές όταν αυτό το στοιχείο εμφανίζεται πια στις μετρήσεις και συνδυάζεται με δημόσιες κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση, γεγονός που το γνωρίζουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.