Ευχές για γαλήνη και ψυχική καταλλαγή διατύπωσε η βουλευτής Νίνας Κασιμάτη, εκπροσώπος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών στην επίσημη Υποδοχή των Λειψάνων των 16 Ελλήνων Στρατιωτών του NORATLAS από την Κύπρο.

Όπως δήλωσε η κ. Κασιμάτη:

Εύχομαι επιτέλους γαλήνη και ψυχική καταλλαγή στους συγγενείς των αγνοουμένων στρατιωτών μας, τα λείψανα των οποίων επαναπατρίστηκαν σήμερα και τους αποδίδονται.

Όμως η υπέρτατη θυσία των Ελλήνων αγωνιστών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά την εισβολή του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974, έγινε για την προάσπιση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης της Κύπρου μας - ένας πόθος που παραμένει ανεκπλήρωτος, γιατί 42 χρόνια μετά, η Μεγαλόνησος στενάζει ακόμη υπό τον ζυγό της Τουρκικής κατοχής.

Σημειώνεται ότι η επίσημη τελετή υποδοχής των Λειψάνων των 16 Ελλήνων Στρατιωτών πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Πολιτειακής, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στις 17.30 το απόγευμα της Τρίτης.

Τα λείψανα που μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο, υποδέχθηκαν οι συγγενείς των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός  Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η Εκπρόσωπος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων Νίνα Κασιμάτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο κ. Φωκαΐδης απένειμε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν το πρωί της Τρίτης στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης των λειψάνων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.