current views are: 4

5 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:25

Ο Τσακαλώτος, οι δηλώσεις για τις τράπεζες και το «αριστερό μνημόνιο»

Όταν ο τσάρος της οικονομίας τοποθετείται δημοσίως για σοβαρά θέματα όπως το τραπεζικό σύστημα, το χρέος και τις προοπτικές της οικονομίας αναπόφευκτα δημιουργείται κλίμα στην αγορά. 

Δημοσίευση 11:25’

Όταν ο τσάρος της οικονομίας τοποθετείται δημοσίως για σοβαρά θέματα όπως το τραπεζικό σύστημα, το χρέος και τις προοπτικές της οικονομίας αναπόφευκτα δημιουργείται κλίμα στην αγορά. 

Όταν ο τσάρος της οικονομίας τοποθετείται δημοσίως για σοβαρά θέματα όπως το τραπεζικό σύστημα, το χρέος και τις προοπτικές της οικονομίας αναπόφευκτα δημιουργείται κλίμα στην αγορά. Αυτό έπραξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν όψει του Συνεδρίου είπε πολλά, προκαλώντας ποικίλα σχόλια αλλά και διάφορους συνειρμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον. Επίσης σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών. «Ήταν και οι τέσσερις μπετόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χρησιμοποίησαν τη διπλή απειλή ότι αφενός δεν θα μας έδιναν τη δόση, αφετέρου δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση».  Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε «χαριτολογώντας» ότι και η Αριστερά δεν έχει φροντίσει να έχει δεξαμενή στελεχών για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι παραπάνω δηλώσεις και κυρίως το timing στο οποίο έγιναν δημιουργούν ερωτηματικά για ποιους λόγους έγιναν και τι είχε στο μυαλό του ο κ. Τσακαλώτος. Γιατί και ο νόμος για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα Δ.Σ. των τραπεζών έχει ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές και είναι γνωστός. Από την άλλη ποτέ ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Δραγασάκης που είναι υπεύθυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είπαν ποτέ ότι θα πρέπει στα Δ.Σ. των τραπεζών να τοποθετηθούν πρόσωπα φιλικά προς την κυβέρνηση. Τουναντίον μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως πρέπει να σπάσει ο γόρδιος δεσμός κράτους – τραπεζών. 

Και αυτό που επισημαίνουν οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες είναι πως ανεξαρτήτου της συγκυρίας –την άλλη εβδομάδα πραγματοποιείται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και των διάφορων αφορμών ή των εσωκομματικών ισορροπιών, ο τσάρος της οικονομίας δεν θα πρέπει με τα λεγόμενά του να δημιουργεί εντυπώσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η δήλωση του κ. Τσακαλώτου πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση θα πάει χαμένη έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία, μήπως ο ΥΠΟΙΚ στέλνει μήνυμα για νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται τέτοιες σκέψεις σε μία ευαίσθητη περίοδο , όπως η σημερινή, που τα τρομολαγνικά σενάρια δίνουν και παίρνουν και κάποιοι καραδοκούν προκειμένου, χρησιμοποιώντας μια δήλωση να αρχίσουν εκ νέου να διακινούν φήμες περί κουρέματος των καταθέσεων.

Και αυτό που υπογραμμίζουν άνθρωποι της αγοράς είναι πως ο κ. Τσακαλώτος που ήταν εκείνος που έκλεισε τη διαπραγμάτευση, βγάζοντας τη χώρα από το αδιέξοδο και έφερε στη Βουλή το «αριστερό μνημόνιο», παίρνοντας ορθώς τα εύσημα από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι φυσικό όταν μιλά, η αγορά να τον ακούει με μεγάλη προσοχή. Βεβαίως ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε σε κομματικό ακροατήριο, ωστόσο αυτό λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως ο υπουργός Οικονομικών και δη ο κ. Τσακαλώτος, που επανειλημμένως έχει αποδείξει πως λειτουργεί με οικονομικά και τεχνοκρατικά κριτήρια, πρέπει να μένει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.


σχετικα αρθρα