current views are: 11

5 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:49

Συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο – Παρών και ο Καμμένος – Κυβέρνηση: Θα ισχύσει η εγκύκλιος για τα Θρησκευτικά, συνεχίζεται ο διάλογος

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις 19:30 ,για να έχει έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Δημοσίευση 12:49’

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις 19:30 ,για να έχει έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει εκτάκτως αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε το μεσημέρι η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Στη συνάντηση συμμετέχει τελικά και ο Πάνος Καμμένος, παρότι αρχικά το πλάνο ήταν να έχει χωριστή συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, ενώ παρόντες είναι επίσης η κυβερνητική επρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν όλα τα φλέγοντα θέματα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους και κυρίως οι σοβαρές διαφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Πηγές του Μαξίμου πάντως λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο έλεγαν ότι «η εγκύκλιος για τα Θρησκευτικά θα ισχύσει και ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Όπως αποκαλύπτει το Newpost, σήμερα το πρωί προηγήθηκε μακράς διαρκείας συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος μάλιστα κατέφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου από την είσοδο της Βασ. Γεωργίου, προφανώς προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία. Στη συνάντηση αυτή αναζητήθηκαν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβερνητική πλευρά και σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost παρών θα είναι και ο Ν. Φίλης.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  κ. Νικόλαος.

Συνάντηση Τσίπρα με Καμμένο

Της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ενημερώθηκε για την άσκηση «Παρμενίων» και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο κυβερνητικοί συζήτησα διεξοδικά το θέμα των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία με σκοπό την εξεύρεση  κοινής γραμμή πλεύσης δεδομένου ότι είναι γνωστές οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ, για το επίμαχο θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του την προηγούμενη Τετάρτη με τον αρχιεπίσκοπο είχε δηλώσει ότι το κόμμα του ότι δεν θα συναινέσει σε τίποτα χωρίς τη συμφωνία του αρχιεπισκόπου.

Το μείζον θέμα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η εκκλησιαστική περιουσία και η αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κυβέρνηση να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες ανακοινώνοντας αύριο, Πέμπτη, τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα Θρησκευτικά στο επίκεντρο της Συνόδου

Στο μεταξύ σήμερα συνήλθε η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου όπου και συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά οι ιεράρχες συμφώνησαν να ζητήσουν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό ενώ έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση και με τον Π. Καμμένο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής   κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ».

Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου».

Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες. Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Βέβαια η χθεσινή ομιλία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είχε έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ -που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως- ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως», είπε μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του.

 

 


σχετικα αρθρα