current views are: 5

5 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση18:30

Ρίχνουν τους τόνους και ψάχνουν συμβιβασμό – Κυβέρνηση: Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα Θρησκευτικά (Βίντεο)

Φόρμουλα συμβιβασμού ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών αναζήτησαν στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως κατά τη συνάντηση δεν ετέθη το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δημοσίευση 18:30’

Φόρμουλα συμβιβασμού ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών αναζήτησαν στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως κατά τη συνάντηση δεν ετέθη το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Φόρμουλα συμβιβασμού ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών αναζήτησαν στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως κατά τη συνάντηση δεν ετέθη το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Την ικανοποίησή της για την έκβαση της συνάντησης διατύπωναν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας πως δεν ήταν επιδίωξη η κατάργηση των Θρησκευτικών. «Όσοι επένδυαν σε όξυνση των σχέσεων κυβέρνησης και εκκλησίας διαψεύστηκαν. Οι παρεξηγήσεις λύθηκαν» δήλωναν οι ίδιες πηγές, με την εξής τριπλή επισήμανση:

1. Ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών. Η διδακτέα ύλη θα παραμείνει ίδια και στο τέλος του σχολικου έτους θα γίνει αξιολόγηση στην οποία θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις της Εκκλησίας.

2. Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα του βιβλίου των θρησκευτικών.

3. Λύθηκε και η παρεξήγηση μεταξύ υπουργού Παιδείας και Εκκλησίας καθώς ο Ν. Φίλης τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με τον θεσμό.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Παιδείας

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού μετά τις διαβουλεύσεις τονίζεται πως «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία».

«Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι δήλωσαν Ιερώνυμος, Καμμένος και Φίλης

Πρώτος, εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επεσήμανε πως «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις». «Έγινε μία συνάντηση κατά την οποία λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις. Θα συνεχιστεί η συνεργασία. Θα γίνει χρήση των παλαιών βιβλίων των Θρησκευτικών, οσότου να γίνουν οι διορθώσεις και δεν συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος

Τα Θρησκευτικά, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «γόνιμο διάλογο με την εκκλησία».

«Είμαι ευτυχής. Ήταν ένας πολύ γόνιμος διάλογος, εξετάστηκαν όλα τα θέματα και λύθηκαν παλαιότερες παρεξηγήσεις. Ο διάλογος συνεχίζεται, όπως και η συνεργασία Πολιτείας με την Εκκλησία. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας», επεσήμανε. 

Εξερχόμενος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποστήριξε πως το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό. «Συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση δογματική, θέλουμε το διάλογο», υπογράμμισε ο υπουργός.  

Τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά, με τα παλιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί, σημείωσε. Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, διευκρινίζοντας ότι θα αξιολογηθούν εκ νέου στο τέλος του σχολικού έτους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

Όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου. Το μάθημα των θρησκευτικών θέλουμε να είναι πλούσιο και να έχει βιωματική αντίληψη, υπό τρεις προϋποθέσεις: Την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μη μειωθούν οι διδακτικές ώρες και ο ορθόδοξος πολιτισμός.

Παρόντες στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αρχιεπισκόπου, ήταν από πλευράς Εκκλησίας συνόδευαν ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Θ. Παπαγεωργίου.


σχετικα αρθρα