Ένα ανοιχτό μέτωπο, αυτό με την Εκκλησία, δείχνει να κλείνει για την κυβέρνηση, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου. (Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε την αντίδραση της Ιεραρχίας στη σημερινή συνεδρίαση).

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα -αδιάψευστος μάρτυς, ο φωτογραφικός φακός- δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, λύθηκαν παρεξηγήσεις. Και βέβαια, έγινε το αυτονόητο, στο τραπέζι του διαλόγου να συμμετέχει ο αρμόδιος υπουργός, ο Νίκος Φίλης, παρά τις αρχικές αξιώσεις της άλλης πλευράς («δεν συζητούμε μαζί του»). Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός φρόντισε να λιώσει τους …πάγους, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με το θεσμό. Παρών -και συνέβαλε και αυτό στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης- ο Πάνος Καμμένος

Ενώ, επί της ουσίας -και παρότι οι δύο πλευρές απέφυγαν να είναι πολύ συγκεκριμένες στις δηλώσεις τους για το θέμα- το νέο βιβλίο θα διδαχθεί την τρέχουσα χρονιά, αλλά από τον Μάιο θα τα δουν όλα από την αρχή, μαζί με την Εκκλησία

Όπως μάλιστα διέρρεαν κυβερνητικές πηγές, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τις κυβερνητικές προθέσεις, ενώ δόθηκε χθες βράδυ η δυνατότητα να ξεκαθαριστεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών. 

Εν τω μεταξύ, το πρώτο ραντεβού για τον Αλ. Τσίπρα θα είναι στις 9.30 το πρωί, με τη συνάντηση που θα έχει με τους Προέδρους των Ανώτατων   Δικαστηρίων, Βασιλική   Θάνου, (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) –με τον τελευταίο η συνάντηση θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένης της κατάστασης στο ΣτΕ και την εμπλοκή του στην υπόθεση του τηλεοπτικού διαγωνισμού. 

Σήμερα επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οποία θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι. Ο δημόσιος διάλογος θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017 και όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε επίπεδο φορέων και τοπικών κοινωνιών. Όταν ο διάλογος καταλήξει, τότε η επιστημονική επιτροπή θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.