Η χθεσινή παραίτηση και κυρίως οι επιστολές που τη συνοδεύουν των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ένωση του ανωτάτου δικαστηρίου, στον απόηχο της απόφασης για αναβολή της διάσκεψης σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, σήμαναν συναγερμό στη Νέα Δημοκρατία.

Η εκτίμηση που υπήρχε, ούτως ή άλλως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να διαβρώσει κάθε έννοια ανεξαρτησίας των υπολοίπων θεσμών, μετατράπηκε σε βεβαιότητα, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να κρατηθεί λεπτή ισορροπία απέναντι στη Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητο θεσμό αλλά και να αποφευχθεί η κριτική εκ μέρους της κυβέρνησης για προσπάθεια παρέμβασης προς τους δικαστικούς λειτουργούς (κάτι που έγινε, πάντως), στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι, μετά τον αποκλεισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση θα μετέλθει κάθε μέσου προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία Παππά για το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα καταπέσει.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσουν, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την αποπομπή Ντογιάκου, παρά την πολύ πρόσφατη επανεκλογή του, αλλά και την αναταραχή που υπάρχει στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ο βασικός στόχος της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου έχει επιτευχθεί.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η επικείμενη σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. στη Βουλή με αντικείμενο τη διαφθορά και τη διαπλοκή αποκτά νέες διαστάσεις. Και τούτο διότι, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει, με εμφατικό πλέον τρόπο, ότι το ουσιαστικό ζήτημα της χώρας, πίσω από μία ολόκληρη σειρά γεγονότων και κυβερνητικών επιλογών, είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας και αφορά στην συνειδητή προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να υποδουλώσει στις επιλογές της όλους τους υπόλοιπους θεσμούς της χώρας.