current views are: 12

6 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση07:17

Δέσμευση Τσίπρα για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων – Ικανοποιημένοι οι Δικαστές (Βίντεο)

Την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσίασε στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας),

Δημοσίευση 07:17’

Την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσίασε στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας),

Την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσίασε στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση δεν τίθεται θέμα μειώσεως των μισθών, ούτε αυξήσεων φυσικά», δήλωσε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η Βασιλική Θάνου

«Πήραμε δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι παραμένει το μισθολόγιο ως έχει», τόνισε η κ. Θάνου.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίου, ερωτηθείς για τις χθεσινές παραιτήσεις τόνισε πως: «Το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται. Είμαι ταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον. Προσπαθούμε να λειτουργούμε σε κλίμα ενότητας και ηρεμίας».

«Όσοι επιχειρούν να το βλάψουν, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη δικαιοσύνη», υπογράμισε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Κατά την συνάντηση Δικαστικών με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε , πως η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

Συνάντηση με… φόντο τις παραιτήσεις 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  μία ημέρα μετά την παραίτηση δύο αντιπρόεδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Χρήστου Ράμμου και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Οι δύο δικαστικοί με επιστολές τους- αμέσως μετά από όσα συνέβησαν στη διάσκεψη  για τις τηλεοπτικές άδειες, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ένωση τους ως «μέγα ατόπημα»,  καταλογίζοντας   παράλληλα   ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

Σήμερα επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οποία θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι. Ο δημόσιος διάλογος θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017 και όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε επίπεδο φορέων και τοπικών κοινωνιών. Όταν ο διάλογος καταλήξει, τότε η επιστημονική επιτροπή θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.


σχετικα αρθρα