Την πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στους Ανώτατους Δικαστικούς λειτουργούς, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, για την οποία όπως δήλωσαν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε στους δικαστικούς πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στους μισθούς, αντιθέτως αυξήσεις στο ένα τρίτο των δικαστών λειτουργών, θα ενσωματωθούν τα επιδόματα στους μισθούς και θα δοθούν πίσω τα αναδρομικά.

Αναλυτικότερα, στην κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται πως:

«Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών».

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Από πλευρά Δικαστικών τέθηκε στον πρωθυπουργό το ζήτημα της υποστελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμόν στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μιχαήλ Ζυμής. Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο γ.γ. πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.