Με απαξίωση και αιχμές αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση του πρωθυπουργου, Αλέξη Τσίπρα, για «ουσιαστικό διάλογο» στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια πρωτοβουλία που δεν επιθυμεί να είναι  «κυβερνητική», όπως είπε, σήμερα, υποδεχόμενος τα μέλη της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση της, σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος» κι έκανε λόγο για  «τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».

Τόνισε πως «το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή». 

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωση της, υπογράμμισε πως «το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει.Δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία  της Δημοκρατίας μας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Ας αφήσουν τα φθηνά «show»  και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα».

«Κομματική περιοδεύουσα φιέστα» χαρακτήρισε το Ποτάμι την διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό σύνταγμα. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής, προχώρησε σε παρόμοιες καταγγελίες με το Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το Σύνταγμα υπάρχει και ένα πρόσωπο που είχε συνεργαστεί με τη χούντα.