Νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε σήμερα με θέμα τη δικαιοσύνη  με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους  ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για το θέμα των μισθολογίων, και στον απόηχο των παραιτήσεων δύο αντιπροέδρων από την ένωση μελών του ΣτΕ.

Ο πρωθυπουργός τους παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου και τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στους μισθούς, αντιθέτως αυξήσεις στο ένα τρίτο των δικαστών λειτουργών, θα ενσωματωθούν τα επιδόματα στους μισθούς και θα δοθούν πίσω τα αναδρομικά.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση δεν τίθεται θέμα μειώσεως των μισθών, ούτε αυξήσεων φυσικά», δήλωσε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η Βασιλική Θάνου.

«Πήραμε δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι παραμένει το μισθολόγιο ως έχει», τόνισε η κ. Θάνου.

Αντιδρώντας στη συνάντηση και τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι δεν θα πειραχθούν οι αποδοχές των δικαστικών, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για συναλλαγή.
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.
Απαντώντας, το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσβάλει το σύνολο του δικαστικού κόσμου.

«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος» σημειώνει το Μαξίμου και συνεχίζει:

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου.

Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012.

Για απροσχημάτιστη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων. 

«Τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων "φέρεται" να έγινε για το ειδικό μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος,  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν οι δικαστικές ενώσεις για την αποστολή αυτή. Οι πρόεδροι των δικαστηρίων εκπροσωπούν τον θεσμό και άρα το μόνο αντικείμενο συζήτησης που είναι θεμιτό είναι να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», τόνισε.

Ειδικότερα, για τις δηλώσεις της Β. Θάνου ανέφερε: «Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις του τύπου «διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας», γιατί είναι σαν να γίνεται μία «συναλλαγή» εντός εισαγωγικών, ότι σας διασφαλίζω τις αποδοχές για να δείτε τι φιλική είναι η κυβέρνηση απέναντι στη Δικαιοσύνη, όταν εκκρεμούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Συντάγματος».

«Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών», αναφέρει το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τη Δικαιοσύνη».

 «Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ' τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται τον διορισμό της ηγεσίας της, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναβάλει τη διάσκεψη του Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες και παράλληλα άφησε αιχμές κατά των δύο δικαστών που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

«Έχω μια ευθύνη, να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονές της διασκέψεως,  να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μια απόφαση».

«Εγώ», πρόσθεσε, «αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω. Και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Αναφορικά με τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ παρατήρησε ακόμη ότι «όσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο, προσφέρουν κακή υπηρεσία και βλάπτουν τη δικαιοσύνη σε μία καίριας σημασίας περίοδο».