Τη σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ζητεί η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας ο οποίος επανέφερε θέμα τσάμηδων.

 «Η αμήχανη και απλά υβριστική απάντηση του κ. Κοτζιά στις τεκμηριωμένες ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τα εθνικά θέματα, μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο. Για την ταμπακιέρα ουδείς λόγος γίνεται», σχολιάζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι διατύπωσαν και το αίτημα για σύγκληση τόσο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Ολόκληρη η επερώτηση:

«Προς:  Tον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά

Θέμα: σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου ζητήματος»

Κύριε Υπουργέ

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV o Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Μπουσάτι απεκάλυψε πως η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν και υπέβαλαν ξεχωριστά ανεπίσημα έγγραφα με τις εκκρεμείς ελληνοαλβανικές διαφορές τόσο στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Γ. Χάν αλλά και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική κ.  Φ. Μονγκερίνι.

 Στις δηλώσεις του ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο έγγραφα υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο «θέμα» των Τσάμηδων, ως ελληνοαλβανική διαφορά,  γεγονός που, εφόσον αληθεύει δημιουργεί μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτον, γιατί εκθέτει την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία μόλις πρόσφατα διέψευσε ότι το «τσάμικο ζήτημα» αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεύτερον, γιατί καθιστά υπαρκτό σε διμερές και μάλιστα διεθνοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σχετικά με τις ελληνοαλβανικές διαφορές; Αν ναι, ποιες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς  στο σχετικό έγγραφο αναφορικά με τις αλβανικές αξιώσεις περί «τσάμικου ζητήματος»; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός  για την κατάθεση του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του ελληνικού Υπ.Εξ.

2) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου εκ μέρους της Αλβανίας, το οποίο αναφέρεται σε ανοικτά, κατά την αλβανική πλευρά, ζητήματα με την Ελλάδα; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός για την κατάθεση και αυτού του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του αλβανικού Υπ.Εξ. 

3) Ποιοι ακριβώς λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά, μέσω της καταστρώσεως ενός οδικού χάρτη, ο οποίος εξηγγέλθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην Αλβανία, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση «θεμάτων» όπως το τσάμικο, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα;

4) Ποιοι επίσης λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί διαδικασία υποβολής παρόμοιων, απαράδεκτων, εγγράφων, υπο την μορφή  non paper  σε τρίτους και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

5) Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το «τσάμικο ζήτημα» στον υπο σύσταση  μηχανισμό επίλυσης διμερών διαφορών; Αν όχι, προτίθεται  η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη σύσταση του εν λόγω μηχανισμού, στο βαθμό που η αλβανική πλευρά εμμένει στο «θέμα» των Τσάμηδων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη, Ά Αθηνών

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνης»

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε έκθετους τους βουλευτές της ΝΔ, καταλογίζοντάς τους «συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τους κατηγόρησε επίσης ότι «επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο».