«Αυτονόητο δικαίωμα είναι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε σε εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα «μορφώματα του ναζισμού που ακόμη βλέπουμε και στην πατρίδα μας, αλλά ούτε κι η Ευρώπη να τα υποτιμά διότι εκεί είναι εντονότερα».

Με αφορμή την έκθεση «Αθήνα 1940-1944: Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση» και «Θεσσαλονίκη, Ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης» την οποία εγκαινίασε, δήλωσε ότι «σε αυτήν την περίοδο η Αθήνα συμβόλιζε την πόλη του “όχι”, την πόλη της εθνικής αντίστασης, της έκρηξης ελευθερίας». «Και η Θεσσαλονίκη όμως διαθέτει τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε πως το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Ο κ. Βούτσης υπενθίμισε ότι «μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα απέδωσε βαρύ φόρο αίματος για την απόφασή της να αντισταθεί με ενότητα και αλληλεγγύη, και να πολεμήσει τις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού».

Όπως πρόσθεσε, επικαλούμενος ιστορικές πηγές, 430.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, τα δύο τρίτα του εμπορικού στόλου καταβυθίστηκαν, το ένα τρίτο των δασών της χώρας κάηκε και χιλιάδες χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Για να μην αναφερθούμε στο αναγκαστικό δάνειο και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών ή ακόμη στις αρπαγές των προϊόντων και στο πώς μια ολόκληρη γενιά υποτιμήθηκε, φτωχοποιήθηκε και οδηγήθηκε στον υποσιτισμό. Αυτή τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού λαού τιμούμε και αναδεικνύουμε σήμερα εκπληρώνοντας ένα χρέος μνήμης προς τις πόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς τις μαρτυρικές πόλεις που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον φασισμό», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.