Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον απόηχο της έντασης στο εσωτερικό της δικαιοσύνης, των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού αλλά και της σύγκρουσης στη Βουλή, τη Δευτέρα, με αντικείμενο τη διαφθορά.

Όπως είχε προαναγγείλει το newpost.gr, o Πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε χθες ένα ακόμη βήμα κάνοντας λόγο για επιχείρηση εκτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς και για το ρόλο των δικαστικών λειτουργούν. Η αφορμή δεν ήταν άλλη από τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο κ. Τσίπρας με τους επικεφαλής των τριών δικαστηρίων, στον απόηχο της εμπλοκής που κατεγράφη στο ΣτΕ κατά τη διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε ότι πίσω από τις αναφορές του Πρωθυπουργού περί αυξήσεων στην ιεραρχία της δικαιοσύνης είναι ορατή η προσπάθεια συναλλαγής με το δικαστικό σώμα. Και χωρίς να το λέει, το συνδέει ευθέως με την εκκρεμή απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., έστω κι αν δεν τον κατονόμασε, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο του ΣτΕ σχετικά με την αναφορά του στην ανάγκη η δικαιοσύνη να αφουγκράζεται την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης είχε κύκλο επαφών με δικαστικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν ότι από συγκεκριμένα κέντρα δρομολογείται μία ανεπίτρεπτη και θεσμικά απαράδεκτη διασύνδεση των επιδιώξεων της κυβέρνησης με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε, χθες από το Αγρίνιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες έχουν την αίσθηση πως έγινε μια συναλλαγή. Εκφράζω τον προβληματισμό μου, για τη δήλωσή ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας. Οι δικαστές πρέπει να ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, δεν πρέπει να εκφράζουν την άποψη της πλειοψηφίας. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης πρέπει να διαφυλάσσεται. Αυτή υπονομεύεται συστηματικά από μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη ως προέκταση της δίκης της εξουσίας. Η ΝΔ είναι θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγείται η χώρα. Η ΝΔ δεν δέχεται οποιαδήποτε εκτροπή. Διεκδικούμε διεξαγωγή εκλογών για να βάλουμε τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους και ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης με τον Πρωθυπουργό, τη Δευτέρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί ως κατήγορος και, φυσικά όχι ως απολογούμενος, του κ. Τσίπρα.