Έτοιμοι να δώσουν μια νέα μάχη για την εφαρμογή ή μη της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών των τηλεοπτικών συχνοτήτων, εμφανίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση που διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους μεταφέροντας την σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση στο θεσμικό επίπεδο του Κοινοβουλίου. Έτσι , τις πύλες της επιτροπής θα περάσει νωρίς το πρωί ο πρωτεργάτης του νέου νομικού πλαισίου Νίκος Παππάς προκειμένου να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η διαγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο, επειδή ακριβώς η επιτροπή θεσμών, δεν αποτελεί βήμα επικοινωνιακής αντιμαχίας, το αντικείμενο της συνεδρίασης θα έχει και νομικό χαρακτήρα μέσω του ελέγχου της διαδικασίας αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού. Μάλιστα σε επόμενη φάση, την επιτροπή θα επισκεφτούν και οι τέσσερις τελικοί υπερθεματιστές- καναλάρχες με μοναδική αλλαγή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό την παρουσία του κ. Σαββίδη αντί του κ. Καλογρίτσα.

Η αντιπολίτευση πάντως, και ειδικά η ΝΔ που έχει καταθέσει και το σχετικό αίτημα αναμένεται να παραμείνει προσηλωμένη στη στρατηγική που έχει χαράξει επιχειρώντας να πλήξει τη νομιμότητα του διαγωνισμού. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο οι βουλευτές μέλη της επιτροπής κ.κ. Μ. Βορίδης, Χ. Αθανασίου και Βαγγέλης Βενιζέλος αναμένεται μετά και την υπόθεση Καλογρίτσα να σηκώσουν τους τόνους και να θέσουν ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία, τον έλεγχο των πόθεν έσχες των υποψηφίων, καθώς και το μέλλον των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία αλλά δεν πήραν άδεια.

Στον αντίποδα ο κ. Παππάς που έχει ζήσει από τη πρώτη στιγμή τη πολύμηνη αυτή διαμάχη, έχει φροντίσει από καιρό να προστατέψει τον διαγωνισμό από τις αιτιάσεις περί μη λειτουργίας του ΕΣΡ με όσα έχουν προηγηθεί ήδη από το προηγούμενο έτος και δήλωση περί παραχώρησης του ελέγχου στη Βουλή σε περίπτωση που η αντιπολίτευση δεχθεί να συμμετάσχει στην θέσπιση νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στη προσπάθεια του αυτή θα λάβει και τη σημαντική βοήθεια της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ως τώρα έχει καταφέρει να χειριστεί με πραγματική δεξιοτεχνία τις συνεδριάσεις του οργάνου.

Πάντως, αστάθμητος παράγοντας που μοιραία θα επηρεάσει καθοριστικά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο την εξέλιξη της αντιπαράθεσης θεωρείται η εκκρεμούσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου και κατ’ επέκταση του διαγωνισμού. Και αυτό γιατί τα κόμματα ανάλογα με το αποτέλεσμα θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική στην όποια απόφαση, δύσκολα όμως να αμφισβητήσουν τη νομιμότητά της.

Σε κάθε περίπτωση η δυναμική που έχει ήδη λάβει η αντιπαράθεση για το νέο τηλεοπτικό τοπίο σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα δεν αφήνουν περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντικό το αποτέλεσμα των πέντε συνεδριάσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.